EU:s gubbröra

Bara män föreslagna till posten som EU-kommissionens ordförande

1 av 8
Ska bli ersatt Romani Prodi (vänster), ordförande 1999-2004.
KOLUMNISTER

Det blir inte en kvinna den här gången heller.

När EU:s mäktigaste politiker ska utses är samtliga kandidater medelålders män.

Om exakt en månad samlas EU:s stats- och regeringschefer till toppmöte i Bryssel. En av de viktigaste frågorna på dagordningen handlar om att utse en ny chef för den mäktiga EU-kommissionen.

Han, för det blir en han, kommer under de närmaste fem åren att vara Europas viktigaste och mäktigaste politiker. Kommissionen är motorn i EU-samarbetet, det enda organ med formell rätt att lägga förslag.

Rykten surrar

Men trots att bara veckor återstår är det fortfarande oklart vem som får det åtråvärda jobbet.

Ryktena surrar, EU:s ordförande irländaren Bertie Ahern far som en skottspole mellan huvudstäderna och sonderar stödet för de olika kandidaterna.

Under unionens 47-åriga historia har kommissionens ordförande omväxlande hämtats från stora respektive små medlemsländer. Politiker från den vänstra planhalvan har varvats med borgerliga politiker. Alla, utom britten Roy Jenkins, har dessutom kommit från något av EU:s sex grundarländer.

I dag leds EU-kommissionen av vänsterpolitikern Romano Prodi från grundarlandet Italien. Med EU:s normala logik borde alltså hans efterträdare vara borgerlig från ett mindre medlemsland.

Traditioner försvann

Men mycket talar för att de oskrivna reglerna inte gäller längre. När EU den 1 maj växte från 10 till 25 medlemsländer försvann många traditioner ut genom dörren.

Efter två floppar i rad är EU:s ledare dessutom rädda att välja fel igen. Luxemburgaren Jacques Santer tvingades avgå 1999 efter korruptionsskandaler. Efterträdaren Prodi är både snäll och vänlig men nästan omöjlig att förstå i sin strukturlösa ordrikedom.

Därför är siktet nu inställt på att hitta rätt person, oavsett medborgarskap och politisk tillhörighet.

Han ska kunna leda kommissionens arbete. Och vara en bra kommunikatör, kunna förmedla att EU är viktigt och bra för medlemsländerna och deras 454 miljoner medborgare.

Att ingen kvinnlig kandidat diskuteras är både omodernt och otidsenligt. Men förklaringar finns.

" Färre kvinnor än män har rätt erfarenhet och bakgrund.

" Om man är rädd att göra fel väljer man det redan kända, en medelålders man.

" Män väljer män. Bland EU:s regeringschefer finns inte en enda kvinna.

Därför blir EU:s mäktigaste politiker en man

Lena Mellin