Därför blir Ulvskog Perssons parhäst

KOLUMNISTER

Radikal, EU-kritisk och kvinna.

Därför blir Maria Ulvskog statsminister Göran Perssons parhäst.

Matchen om regeringsmakten efter valet 2006 har börjat rekordtidigt. Det blå laget rivstartade förra veckan.

Göran Persson inledde sin kontraattack i går genom att utse Marita Ulvskog till sin nya partisekreterare. På tisdag kommer nästa drag, den nya regeringen.

Minst fem skäl

Det finns åtminstone fem skäl till att han och LO:s Wanja Lundby-Wedin, den minimala valberedningen, fastnade för Ulvskog.

1. Kvinna. Socialdemokraterna strävar efter en tvåkönad ledning. När Göran Persson var ny partiledare blev Ingela Thalén partisekreterare, en kombination som inte var helt lyckad. De framstod mer som ett hyggligt grannpar än en spännande ledarduo.

Marita Ulvskog har alltså rätt kön. Och trots att hon passerat 50 har hon en ungdomlig framtoning.

2. Radikal EU-kritiker. Det muttras i det socialdemokratiska lägret. Politiken anses av många vara alltför marknadsliberal och EU-vänlig. Efter katastrofvalet till EU-parlamentet, där styrkan i EU-kritiken underskattades, har missnöjet ökat.

Ulvskog är emot svenskt medlemskap i EU och EMU. Hon började sin politiska bana långt till vänster. Valet av henne ska ses som en vänlig gest mot partiets traditionalister.

Många tycker det är konstigt att partisekreteraren inte företräder partiets officiella linje. Men i praktiken kommer det inte ha någon stor betydelse. Fem år återstår till nästa EU-val. Då kan Ulvskog redan vara borta.

3. Regeringsvan. Det har gnisslat mellan partihögkvarteret på Sveavägen i Stockholm och Perssons kansli i Rosenbad. Perssons stab anser inte att förståelsen för regerandets vedermödor varit tillräcklig stor på partiexpeditionen.

Efter tio år som statsråd är Marita Ulvskog mer lyhörd för det än företrädaren Lars Stjernkvist som aldrig varit minister. Men hon har aldrig gjort sig känd för att gå i band så riktigt säker kan Persson inte vara.

Ställa till rätta

4. Medievan. Marita Ulvskog har varit journalist, chefredaktör och pressekreterare hos statsminister Ingvar Carlsson. Hon vet hur media ska hanteras. En kunskap hon kommer att få nytta av.

En av partisekreterarens viktigaste uppgifter är att rycka ut och ställa till rätta när frågor håller på att glida socialdemokraterna ur händerna. Där spelar media en stor roll.

5. Känd. I två decennier har Marita Ulvskog levt i rampljuset. Visserligen i mitt på scenen men tillräckligt centralt för att vara kändis. Det är en tillgång, särskilt internt.

Det har länge ryktats att Marita Ulvskog är trött på sitt jobb. Men uppenbarligen inte tillräckligt less för att tacka nej till slitgörat som partisekreterare.

Lena Mellin