Nej blir ja - på ett par veckor

KOLUMNISTER

Finansministern ville absolut inte höja bensinskatten. Inte vänsterledaren heller.

Ändå höjs den med drygt 21 öre litern vid nyår.

Förklara det den som kan.

Höjningen av bensinskatten är ett av tusentals förslag i den statsbudget som riksdagen i dag får på sitt bord. Den erbjuder ett intressant studium i politiskt ordhålleri.

Innan förhandlingarna mellan regeringen och dess stödpartier inleddes krävde miljöpartiet att bensinskatten skulle höjas med 25 öre. Både finansminister Bosse Ringholm och vänsterledaren Lars Ohly sa blankt nej.

Ringholm ansåg att miljöskatterna redan höjts så mycket att det räckte. Ohly pekade på att bensinpriset redan var så högt att en skattehöjning vore dum.

Två veckor senare var förhandlingarna över och bensinpriset höjt med 21,34 öre. Från nyår.

Att miljöpartisterna myste var inte så konstigt. De hade ju fått som de ville, i alla fall nästan. Märkligare var vänsterpartiets och socialdemokraternas belåtenhet.

"Ge och ta"

- I en förhandling får man ge och ta. Det har förändrat sig i rätt riktning, sa Ohly.

Bosse Ringholm var som vanligt mer principfast:

- Principen om grön skatteväxling (höjd skatt på miljöförstöring byts mot sänkt skatt på arbete) är bra.

Man kan alltså med fog fråga sig vad uttalandena från Ohly och Ringholm om bensinskatten var värda. Trots att de representerar mer än tio gånger så många väljare som miljöpartiet, med bara en kvarts miljon väljare bakom ryggen, lät de sig bli nerbrottade. Det hade de inte om de verkligen menat allvar med sina besked.

Vem kan man lita på?

Likadant var det med skatten på el. Njet, sa Ringholm. Men skatten höjdes med 1,63 öre per kilowattimme.

Höginkomsttagarna ska ha höjd inkomstskatt, sa vänsterpartiet. Sedan godkände Ohly att även de får sänkt skatt. En avundsvärd positionsförflyttning på bara några veckor.

Slutsatsen är enkel. Det politiker säger före en förhandling är ingenting värt. Ett par veckor senare kan det vara precis tvärtom.

Vilka ska det stackars folket lita på?

Lena Mellin