Gubbskatt kan vara nödvändig

Framtidens åldringar kommer att kosta mer

KOLUMNISTER

Vi betalar skatt på vin. På bensin. På snus och cigaretter.

Och i framtiden kanske också på gubbar och tanter.

En vansinnig idé. Eller?

Foto: PER BJÖRN
Får BETALA MER SKATT? Enligt ett förslag från LO är det inte bara vin, bensin och mat som ska beskattas. Utan även farbröder och tanter. Alla mellan 50 och 70 år ska betala en särskild skatt på mellan 2 000 och 4 000 kronor per person och år.

Sverige drabbas inom kort av en åldringschock. Om 25 år har antalet invånare som är äldre än 80 år ökat med 60 procent. Medan de i produktiv ålder är lika många som i dag.

Det innebär problem, problem som det talas märkvärdigt tyst om. Trots att det inte bara är ett praktiskt bekymmer. Utan också en ekonomisk härdsmälta.

Men nu har LO:s ekonomer med chefsekonomen Dan Andersson i spetsen bestämt sig för att lyfta på locket. I en rapport som lades fram i går presenterar de en rad idéer om hur framtidens välfärd kan betalas.

Det mest spektakulära förslaget är en helt ny skatt. Inte bara vin, bensin, cigaretter och andra onyttigheter ska beskattas. Utan även farbröder och tanter.

Gubbskatten på mellan

2 000 och 4 000 kronor per person och år ska enligt förslaget betalas av dem som är mellan 50 och 70 år.

Har god ekonomi

I den åldern har de flesta en ganska god ekonomi. De värsta bostadslånen är nedamorterade och barnen är utflugna.

Hushållskassan är helt enkelt mer välfylld än tidigare i livet och det utrymmet vill LO-ekonomerna lägga beslag på för att betala vården och omsorgen.

En helt galen idé? Så kan den säkert uppfattas av dem som sett fram emot att sätta guldkant på tillvaron under den sena medelåldern. Äntligen skulle det finnas pengar till att resa, äta gott och köpa en soffa som är både snygg och bekväm.

En öm punkt

Men faktum är att LO-ekonomerna sätter fingret på en öm punkt.

Om inte

ättestupan ska återinföras kommer framtidens åldringar kosta betydligt mer än i dag. Och det ska betalas av dem som är i aktiv ålder, de som jobbar och betalar skatt.

Ett alternativ till åldringsskatten är att på sikt höja kommunalskatterna med tio kronor till i genomsnitt 41:50 per intjänad hundralapp. Hur kul låter det? De flesta kan hålla sig för skratt.

Lika illa omtyckt skulle det vara att höja momsen på exempelvis mat, böcker och bio med i runda slängar 70 miljarder kronor. Matmomsen är tolv procent jämfört med 25 procent på de flesta andra varor.

Måste jobba mer

Det mest smärtfria sättet att få råd med framtidens många gamlingar är att alla som inte är pensionärer jobbar mer. Men det förutsätter bland annat att det finns något att göra, att

integrationen av invandrare förbättras, att vi blir friskare och inte vill sluta jobba redan vid 55.

Svåra grejor. Att införa en skatt på gamlingar är mycket enklare.

Andra sätt att betala för åldringsexplosionen

Lena Mellin