Fi-ledare för sjuk för jobb

Linde utbränd sedan fyra år - men frisk nog att bilda parti

KOLUMNISTER

Susanne Linde har blivit en symbol. För det sjuka i sjuka Sverige.

Foto: MATS STRAND
UTREDS Trebarnsmamman och Fi-ledamoten Susanne Linde, 50, är sjukskriven för utbrändhet. Ändå har hon samtidigt arrangerat föreläsningar med Gudrun Schyman, drivit ett företag - och bildat ett parti. Nu startar försäkringskassan en utredning om hennes sjukskrivning.

Ohälsan är ett samhällsproblem. Den kostar pengar. Och den orsakar lidande för enskilda individer.

I februari var det så kallade ohälsotalet 42,3 dagar. Inte rekord. Men fortfarande väldigt högt. Ersättning för sjukdom och handikapp är statsbudgetens största utgift, nära 130 miljarder kronor per år.

”Sjuka Sverige” är omdebatterat. Både för att det kostar pengar. Och för att människor stämplas ut från arbetslivet trots att rehabilitering borde vara möjlig.

För en vecka sedan presenterades embryot till Gudrun Schymans feministparti, Feministiskt initiativ. En av styrelseledamöterna är Susanne Linde.

I höst har Susanne Linde varit heltidssjukskriven i fyra år. Innan hon blev sjukskriven jobbade hon som personalansvarig på Aerotech Telub i Arboga, ett företag i Saabkoncernen.

Susanne Linde är inte bara aktiv i Feministiskt initiativ. Hon är också en av förgrundsfigurerna i föreningen Tid för Sverige, en organisation som bland annat engagerar sig mot vårdköer, mobbning och höga sjuktal.

Susanne Linde är kort sagt en mycket aktiv människa trots att hon varit sjukskriven i flera år för utbrändhet eller så kallat utmattningssyndrom.

Det finns ingen anledning att misstänka att Susanne Linde inte är utbränd. Däremot finns det anledning att förundras över hur hon behandlas av sin arbetsgivare. Och av försäkringskassan.

Företaget först. Aerotech Telub har omkring 2 000 anställda. Arbogaenheten sysselsätter 651 personer.

Finns det ingenting som Susanne Linde kan göra på företaget? Hon är ju uppenbarligen en engagerad person som tar itu med saker. Annars grundar man inte folkrörelser eller startar föreningar som tänker bli riksdagspartier.

Men enligt egen utsago har Susanne Linde inte jobbat alls på nära fyra år. Hennes arbetsgivare och försäkringskassan har under hela denna långa tid inte hittat någonting som Susanne Linde kan göra. Inte ens ett par timmar i veckan.

Tvärtom tycker de, enligt Linde, att det är roligt att hon hittat nya kanaler för sitt engagemang.

Det är konstigt. Så underligt att man undrar om försäkringskassan och företaget verkligen ansträngt sig. Eller bara låter skattekronorna rulla.

Lena Mellin