Det är inte lätt med juridiken och etiken

Allt för stor risk att misslyckas med process mot Ramqvist

KOLUMNISTER

De som ville stämma Skandias förre ordförande Lars Ramqvist hade inte en chans.

Risken att misslyckas var alltför stor.

Skandias ägare hade att välja mellan pest och kolera på bolagsstämman i Globen. Antingen accepterade de styrelsens uppgörelse med Skandias förre styrelseordförande Lars Ramqvist.

Då visste de exakt vad de skulle få. Nämligen 2,2 miljoner, samma summa som Lars Ramqvist fick i arvode under sina två år i Skandia. Plus ett halvhjärtat erkännande om att han hade det moraliska ansvaret för att bonusprogrammen för bolagets direktörer exploderade till sagolika nivåer.

Riskabel process

Eller också ställde de sig bakom organisationen Aktieägarna och en rad små aktieägare. De ville stämma Lars Ramqvist på ett saftigt skadestånd.

Men risken att en sådan process hade slutat i absolut ingenting var överhängande. Styrelsens ansvar för vad som hände i Skandia under Lars Ramqvists första år som ordförande preskriberades nämligen redan på nyårsafton 2003. Preskriptionstiden för Ramqvists andra ordförandeår gick ut vid årsskiftet.

Det hade varit möjligt att ändå stämma Ramqvist. Men i så fall måste Skandia bevisa att bolagets förre styrelseordförande gjort sig skyldig till brott. Inte bara varit slarvig, kortsynt eller försumlig i största allmänhet.

Nedlagd förundersökning

Det hade varit svårt, kanske omöjligt. I januari lade nämligen överåklagare Christer van der Kwast ner förundersökningen mot Lars Ramqvist.

Visserligen kunde han ha orsakat Skandia skador för 546 miljoner. Men eftersom det inte kunde styrkas att han ville skada försäkringsjätten var han inte heller misstänkt för något brott.

Kanske slog Björn Björnsson, styrelsens vice ordförande, huvudet på spiken när han på stämman i går konstaterade:

- Att skilja på juridik och moral kan ibland vara svårare än man tror.

Åtskilliga kunder och aktieägare instämmer.

Lena Mellin