Jobbet är inget för dig, Margot

KOLUMNISTER

Du gör helt rätt, Margot Wallström. Partiledarjobbet är inget för dig.

På Aftonbladet Debatt i går meddelade Margot Wallström att hon inte vill efterträda Göran Persson som partiordförande. Hon vill inte ens förekomma i spekulationerna.

Margot Wallström gör helt rätt. Hon skulle sannolikt inte bli en bra partiledare och statsminister. Skälen är följande.

1.

Fel personlighet.

Det krävs speciella egenskaper av den som vill bli partiledare och statsminister. Man måste tycka att jobbet är så kul att man står ut med att vara almanackans fånge, att inte ha mer än skärvor av ett eget liv.

Det gör inte Margot Wallström. Hon har vid flera tillfällen lämnat den politiska karriären därför att hon tyckt andra saker varit viktigare.

Hon har jobbat på bank. Hon har jobbat med tv. Hon har jobbat med demokratiprojekt i tredje världen.

Wallström skriver kort sagt sin egen dagordning. Det kan aldrig en partiledare eller statsminister göra.

2.

Fel ledarstil.

Margot Wallström är inte mesig, tvärtom. Men hon pekar inte med hela handen, hon har en resonerade ledarstil. Hon tillåter sig att problematisera, även offentligt.

Det är bra, till och med modernt. Men frågan är om en statsminister kan tillåta sig att fundera högt. De gånger Göran Persson gjort det, exempelvis om den politiska stabiliteten i Kina, har han råkat illa ut.

Omgivningen kräver stor tydlighet av statsministern och ledaren för det största partiet. Man kan tycka att det är fel. Men det är en realitet.

3.

Inte tillräckligt äregirig.

Som första statsråd någonsin flyttade Margot Wallström ett departement från Stockholm. När hon var kultur- och socialminister flyttade delar av departementen till Karlstad.

Ytterligare ett bevis för att Wallström skriver sin egen agenda. Men också att hon inte är tillräckligt äregirig för att hela tiden sträva mot toppen.

Den som verkligen vill nå de högsta höjderna blir lätt spolformad. Den gör det som förväntas. Den flyttar inte departement till Värmland.

4.

Bor inte i Sverige.

Margot Wallström lämnade Sverige för mer än sex år sedan. Sedan dess har hon bott i Colombo, Sri Lanka och Bryssel, Belgien.

Wallström är alltså inte längre förankrad i den svenska myllan. Det måste en framgångsrik partiledare vara.

5.

Krympt nätverk.

Den partiledare som inte möter internt motstånd är inte född. För att upptäcka revoltungar och rida ut strider krävs ett troget nätverk.

Men Margot Wallströms kontaktnät i Sverige har av naturliga skäl minskat i omfång med åren. Det tar tid, och kraft, att bygga upp igen.

Som EU-kommissionär har Wallström inte den tiden.

Christoffer Bjäreborn

ARTIKELN HANDLAR OM