Stackars Persson

Svenska folket föredrar en 39-årig uppstickare framför statsministern

KOLUMNISTER

Det är synd om Göran Persson.

Svenska folket vill inte ens äta middag med honom. De föredrar en 39-årig uppstickare framför Sveriges mäktigaste politiker.

Kan det bli värre?

När Göran Persson summerar andra halvan av 2004 och första halvåret i år kommer han att komma fram till att det var ett överjävligt år. Allting gick snett.

Regerings-ombildningen, som Persson själv byggt upp förväntningarna på under ett halvår, togs emot med en gäspning. Pär Nuder får nytt jobb, jaha.

Flodvågskatastrofen förstörde inte bara helgfriden för statsministern. Den undergrävde dessutom förtroendet för hans regering.

Rader av opinionsmätningar visar att den borgerliga kvartetten är mer attraktiv för väljarna är vänsteralternativet.

Blå laget leder

I senaste Sifo leder det blå laget över det röda med drygt 8 procentenheter. 43 procent har stort eller mycket stort förtroende för m-ledaren Fredrik Reinfeldt. Medan Göran Perssons notering är 30 procent. 45 procent tycker att regeringen gör ett mycket eller ganska dåligt jobb, den lägsta siffran på åtta år.

Men frågan är om inte det slutliga slaget utdelades i helgen då det visade sig att svenska folket hellre äter middag med Fredrik Reinfeldt än med Göran Persson. De nobbar Sveriges mäktigaste politiker till förmån för en uppstickare utan inflytande och insyn.

Det är kort sagt synd om Göran Persson. Efter nio år på toppen är han tillbaka på ruta ett, hos Kristian Luuk i TV4.

Det var där, i "Sen kväll med Luuk", som Göran Persson 2000 började sin klättring på popularitetsstegen. Förra veckan försökte han göra om tricket, nu genom att dessutom gulla med en hamster.

Den politiska opinionen är sällan eller aldrig rättvis. Framgång föder framgång, som för moderaterna och Fredrik Reinfeldt. Medan en mjukt rullande dalgång snabbt kan bli en djup ravin - som för Göran Persson och socialdemokraterna.

Vad vill s - egentligen

Lönerna stiger. Räntorna är låga. Vården och skolan fun-gerar hyggligt. I verkligheten finns inte det fullständiga svaret på varför Göran Persson djupdyker och inte ens ses som en spännande middagsgäst.

Men kanske är det i framtiden vi ska leta efter förklaringen. Vad vill socialdemokraterna - egentligen?

Lena Mellin