Ryssar och kazakstaner ska rädda vår folkaktie

Så mycket äger Telia i andra länder Klicka på bilden för att få upp en stor version.
KOLUMNISTER

Glöm Sverige.

Det är turkar, ryssar och georgier som ska rädda folkaktien Telia.

För två år sedan hade Telia 37 konkurrenter i det fasta telefonnätet i Sverige. För ett par månader sedan var de nästan tre gånger så många, 96.

Under samma tid sjönk priserna för en genomsnittspratare med en tredjedel. Då är både kostnaderna för mobilen och den fasta telefonen inräknad.

Kunderna betalar mindre

Telia har det helt enkelt tufft. Kunderna betalar mindre och mindre för att tala i telefon. Och de har fler och fler alternativ att välja mellan.

Men företag vill inte krympa eller stagnera. De vill växa. Det gör Telia – fast främst österut.

I dag äger Telia knappt hälften av den tredje största mobiloperatören i Ryssland, Megafon, med nära 14 miljoner abonnenter. Det är mer än tre gånger så många kunder som företaget har i Sverige.

Länder som Azerbajdzjan, Georgien, Kazakstan och Moldavien kan verka små och betydelselösa. Men här säljer Telia genom företaget Fintur holdings mobiltelefoni till betydligt fler än i Sverige.

I det folkrika Turkiet storsatsar Telia. Företaget äger redan mer än en tredjedel av den största mobiloperatören, Turkcell, med hela 23 miljoner kunder.

I påskas, på själva långfredagen, lade Telia bud på ännu fler aktier, som om köpet går igenom gör dem till majoritets­ägare av mobiljätten. Men tillstånd krävs av de turkiska myndigheterna. Ryktet går dessutom om ett motbud från det ryska konglomeratet Alfa group.

Det är nu fem år sedan Telia börsintroducerades. Prospektet, som skickades hem till alla hushåll, undertecknades av dåvarande näringsministern Björn Rosengren. ”Målet är att Teliaaktien ska bli en svensk folkaktie”.

De kan rädda aktien

– Vi vill att folk som aldrig ägt en aktie förr ska fundera på sitt första aktieköp, sade Arne Berggren, en av de ansvariga på näringsdepartementet.

Sedan dess har värdet på aktien halverats. Nu står hoppet till ryssar, georgier och turkar. De kan rädda folkaktien.

Lena Mellin