Sista ordet inte sagt om Wallström

KOLUMNISTER

Ett nej är inte alltid ett nej. Så är det i både livet och politiken.

Därför är sista ordet om Margot Wallström inte sagt.

För en månad sedan försökte EU-kommissionens förste vice ordförande sätta stopp för spekulationerna. På Aftonbladets debattsida meddelade Margot Wallström att hon inte kandiderar som partiledare (s). Hon ville inte ens förekomma i spekulationerna.

Raka besked. Visst. Men kanske inte ett svar som står sig för all framtid.

Margot Wallström svarade nämligen nej på en hypotetisk fråga. Göran Persson är socialdemokraternas ordförande och har inte meddelat valberedningen att han tänker sluta.

Bereder marken

Det är det som det hemliga nätverket som Aftonbladet avslöjar i dag hoppas på. De bereder marken för Margot Wallström inför det besked som Göran Persson kommer att lämna inom en inte alltför avlägsen framtid.

När Persson offentliggjort att han tänker sluta är det inte säkert att Margot Wallströms nej blir lika kategoriskt. För då är frågan inte längre hypotetisk. Utan högst reell.

Margot Wallströms belackare kommer att kalla henne en skenhelig hycklare om hon ändrar sig. Men det är att göra det väl enkelt för sig.

Jobbet finns inte

Just nu kandiderar inte Wallström eftersom det inte finns ett uppdrag att kandidera till. När det finns ett ledigt jobb kan svaret bli annorlunda.

Göran Persson sa också nej till att bli partiledare. Det hade ingen praktisk betydelse. När en enig valberedning frågat Persson blev svaret ja.

Fick ompröva

Omsvängningen har förföljt Göran Persson. Hans fiender har använt det som bevis för att man inte kan lita på statsministern.

Från början var Göran Perssons nej sannolikt djupt känt. Men under den flera månader långa striden om partiledarposten tvingades han ompröva beskedet.

Officiellt hade han dock svårt att ändra sig. Eftersom alla då dragit den korrekta slutsatsen att det skulle bli han.

Ett nej är alltså inte ett nej för all framtid. Inte ens för den principfasta Margot Wallström.

Lena Mellin