Nu faller bilan över Billström

KOLUMNISTER

Hur det än slutar är finansborgarrådet Annika Billström (s) en förlorare.

I kväll avgörs hennes öde. Rejält tilltufsad eller avsatt?

Billström.

Striden bland Stockholms socialdemokrater har övergått från en vanlig konflikt till en bitter personstrid där alla medel tycks vara tillåtna.

Ett smakprov: Dag Larsson är biträdande finanslandstingsråd och alltså vice statsminister i Sveriges näst största politiska församling, Stockholms läns landsting. På sin blogg på internet beskriver han Nalin Pekgul, ordförande för s-kvinnorna och Billströms vapendragare, så här:

- Hennes medvetna lögner och halvsanningar gör henne till Sveriges okrönta kejsarinna av negative campaigning (svartmålning).

Dags för slutstrid

Ett annat exempel: I en debattartikel förra veckan kastade sex kvinnor, bland dem Karin Gustafsson, dotter till stadshusdirektören Inger Båvner och förre presschefen (s) Leif Gustafsson, hela skulden på Billström:

Alla konstruktiva förslag förkastas av Billström själv som omöjliga.

I eftermiddag och i kväll är det meningen att striden om Annika Billström ska avgöras. Vid möten på partihögkvarteret på Sveavägen 68 träffas först arbetarekommunens styrelse där Bosse Ringholm, vice statsminister, är ordförande. Därefter sammanträder s-ledamöterna i Stockholms fullmäktige. Där är Annika Billström själv ordförande.

Just nu finns fyra alternativ. I alla är Billström en förlorare eftersom hon berövas makt och inflytande.

1 Billström får en överrock. Huvudalternativet går ut på att Annika Billström fortsätter som finansborgarråd men får en överrock i form av en ny gruppledare för s-ledamöterna i Stockholms kommunfullmäktige. Den personen måste hämtas från Billströms motståndarläger. Annika Billström uppges anse att detta alternativ är helt oacceptabelt.

2 Billström får en mindre överrock. Detta är Annika Billströms eget kompromissförslag. Hon vill ha en vice gruppledare för s-ledamöterna i Stadshuset som får ansvar för de interna relationerna.

För Billströms motståndare är reträtten för liten. Och vem är personen som skulle tillfredsställa både Billströmlägret och motståndarna? Ingen vet.

3 Billström avsätts. En teoretisk möjlighet. Men det skulle skada socialdemokraterna oerhört. Partiets redan gubbiga framtoning skulle bli ännu gubbigare om en av partiets mest framträdande kvinnor kastas ut.

4 Billström sitter kvar. Inte osannolikt. Men i så fall fortsätter de förödande s-striderna i Stockholm.

Inget önskeläge, precis

Billströms motståndare kommer att göra allt som står i deras makt för ett peta ner henne och hennes anhängare från valbar plats när listorna till kommun-, landstings- och riksdagsvalen fastställs nästa vår. Det är inget tilltalande alternativ för ett parti som redan har nog med problem.

I Stockholms län bor en femtedel av Sveriges väljare. Sossestriden i huvudstaden kastar skuggor över landets viktigaste valdistrikt. Inget önskeläge för Göran Persson som vill vinna sitt fjärde raka val i rad.

Lena Mellin