Ingen i Fi får prata politik

Partiet som inte finns kräver tysta medlemmar

KOLUMNISTER

Först om fyra månader ska Gudrun Schyman och Feministiskt initiativ börja prata politik.

Till dess blir det bara allmänna fraser.

Feministiskt initiativ, Fi, vill bli ett politiskt parti. Det ska bildas i höst.

Till dess vill styrelsen att medlemmarna avstår från att ta ställning i konkreta politiska frågor. Det framgår av ett utkast till instruktionsbrev från styrelsen till medlemsgrupperna.

Allmänna åsikter

"Vi uttalar oss inte i sakfrågor eller föreslår konkreta politiska lösningar utifrån att vi är medlemmar i Feministiskt initiativ."

Gudrun Schyman, f d partiledare, får alltså inte uttala sig politiskt på fyra månader. I stället ombeds hon, och andra medlemmar, att begränsa sig till allmänna uttalanden. Om feminism, om behovet av ett feministiskt parti i riksdagen och om "könsmaktsordningen i samhället".

Stränga regler

Fi:s medlemmar beläggs med munkavle så länge det inte handlar om feminism i allmänna ordalag. Så snart diskussionen övergår vad man ska göra åt snedfördelningen mellan kvinnor och män tvingas de att hålla käften.

Ur ett trångt organisationsperspektiv går det att begripa Fi:s stränga regler. Om alla medlemmar får säga precis vad de själva tycker i organisationens namn kan Fi snabbt utvecklas till ett nyårsfyrverkeri av åsikter.

Vad ska de säga?

Men samtidigt kan man undra vad Fi ska syssla med ända till september. Föreningen har bokat in sig på politikerveckan i Almedalen på Gotland, på Kiviks marknad i Skåne och på Pridefestivalen i Stockholm.

Vad ska de säga där? Att män tjänar mer än kvinnor på samma typ av jobb är tyvärr ingen nyhet. Det är det inte heller att kvinnor tar ut 83 procent av dagarna i föräldraförsäkringen.

Feministiskt initiativ bildades för sex veckor sedan. Partiet bildas först i september. Transportsträckan däremellan gör att de tappar tempo. Och tvingas belägga medlemmarna med munkavle. En mindre lyckad planering.

Det gör Fi inte

Det gör Fi

Analys