Regeringen prickas för påhopp på mediechefer

Spännande då mp stöder kritiken

KOLUMNISTER

Motgångarna för regeringen fortsätter.

Konstitutionsutskottet, KU, prickar regeringen på hela elva punkter.

Dubbelt så många som förra året.

Regeringen har haft en tung vår. Kritik utifrån, interna bekymmer och dåliga opinionssiffror.

Det är inte slut än. När riksdagens konstitutionsutskott i går presenterade resultatet av årets granskning av regeringen kom de med kritik på hela elva punkter. Förra året var det fem.

Kritiken kan grovt delas upp i tre delar.

? Slarv Riksdagen är rikets högsta beslutande organ. Men förslagen de får från regeringen är ibland illa underbyggda.

? Nonchalans Det vanligt att riksdagen beordrar regeringen att göra saker. Men regeringen nonchalerar för ofta instruktionerna från de folkvalda.

Riksdagen gillar inte heller att Göran Persson och Laila Freivalds struntar i att samråda med dem inför kontroversiella beslut på EU:s toppmöten.

? Enskilda fel En rad ministrar får mer eller mindre hård kritik i flera olika ärenden. Hårdast är kritiken mot Ibrahim Baylan och Berit Andnor.

Baylan gillade inte den rapport från Skolverket där kommunala grundskolor jämfördes med friskolor. Jämförelsen utföll till friskolornas fördel.

Skolverket drog in rapporten efter skolministerns kritik. Det prickas Baylan för.

Socialminister Andnor står bakom projektet Flicka som handlar om flickors självbild. I en uppmärksammad kampanj har Flicka tagit ställning mot enskilda mediechefer, bland andra Aftonbladets chefredaktör Anders Gerdin.

Inte för att de begått brott utan för att de publicerat saker som Flicka inte gillar. Så ska inte regeringskansliet agera enligt KU.

KU-granskningen är en bra mätare på temperaturen i politiken. Det tycks vara på väg mot fullt krig.

I fem fall står alla partier, även (s), bakom kritiken av regeringen. Men i sex fall har regeringens samarbetsparti (mp) i slagit sig ihop med den borgerliga kvartetten i prickningarna.

Valet kan bli riktigt spännande.

Regeringen prickas på följande punkter

Lena Mellin