Dött lopp

Tittarna fick veta vad valet handlar om

Tyckte att de vann Såväl statsminister Göran Persson som moderaternas ledare Fredrik Reinfeldt såg sig själva som segrare i gårdagens debatt.
KOLUMNISTER

Ingen gjorde bort sig.

Ingen gjorde lysande ifrån sig.

Det blev kort sagt – oavgjort.

En debatt 482 dagar före valdagen har två syften. För väljarna är det en liten aptitretare. För de aktiva en bekräftelse på att det egna partiet är på rätt väg.

Kraftmätningen mellan statsminister Göran Persson (s) och utmanaren Fredrik Reinfeldt (m) lyckades på båda punkterna.

Försmak

Väljarna fick en försmak av vad valdebatten kommer att handla om. Göran Persson kommer att fortsätta med samma taktik som han använde mot Reinfeldts företrädare Bo Lundgren och Carl Bildt. Att moderaterna är ett hot mot löntagarna, skolbarnen och de sjuka med sin orättvisa politik.

Men det är inte säkert att den metoden blir lika framgångsrik nu som 1998 och 2002. Fredrik Reinfeldt kan nämligen peka på att moderaterna inte längre är samma parti. Bland annat vill de satsa tio miljarder kronor mer på kommunerna än regeringen. Ambitionerna att sänka skatterna har halverats, höginkomsttagarna är inte längre de stora vinnarna.

Lika goda kålsupare

Reinfeldt däremot kommer att föra fram det egenartade argumentet att han och Persson är lika goda kålsupare. Moderaterna vill sänka sjukersättningen till 65 procent av lönen. Men socialdemokraterna har redan sänkt förtidspensionerna till 64 procent. Alltså är de lika illasinnade båda två.

Som intern temperaturhöjare fungerade debatten förmodligen också. S-sympatisörerna kunde glädja sig åt att Göran Persson tycks vara på väg att återfinna formen. I slutet av den timslånga debatten verkade han riktigt tänd.

Fredrik Reinfeldts främsta problem var att framstå som en trovärdig statsministerkandidat. Att rivalisera med den 16 år äldre Persson på den punkten är inte helt lätt.

Valde maktuniformer

Men Reinfeldts anhängare borde vara nöjda. Det var ingen spoling som debatterade med Göran Persson. Det var en person med ett genomtänkt alternativ.

Nästa höst avgörs vem av dem som vinner, vem som får förtroendet att bilda Sveriges nya regering.

Men det första slaget vann ingen. Det slutade oavgjort. Enligt Sifo tyckte 24 procent av väljarna att Fredrik Reinfeldt avgick med segern. 23 procent ansåg att vinnaren var Göran Persson.

Att partiledardueller ska vara roliga är nog att begära för mycket. Med enbart humor går det inte att regera landet.

Men klädseln kanske går att skoja till? Persson och Reinfeldt hade båda valt maktuniformen, mörk kostym och röd slips. Här finns inga partiskillnader.

Lena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM