Kronan rasar i värde

Det här var väl inte meningen, Persson?

KOLUMNISTER

Vad är det som händer, Persson?

Kronan sjunker som en sten.

Det känns lite orättvist. I jämförelse med de gungande ekonomierna i Tyskland och Frankrike är Sverige ett mönsterland. En modern arbetsmarknad och ett pensionssystem anpassat till framtiden.

Likadant är det med USA. Det varnas ständigt för supermaktens stora underskott i handeln med omvärlden. I Sverige har vi stora överskott.

Bra för exporten

Men var tappar valutan värde? Jo, hos oss. Mönstereleven får smäll.

I januari kostade en euro 9:06 på valutamarknaden. I går var priset 9:61. På X-change och Forex fick du betala ytterligare 13 öre.

Den främsta förklaringen är Riksbankens rekordlåga styrränta, 1,5 procent.

Låg ränta är bra för sysselsättningen och för exporten. Men för kronan är den rena dödskyssen.

Placerare vill ha bättre avkastning. De köper räntepapper i länder med högre ränta än Riksbankens.

Fortsatt fall

I Storbritannien får man mer än dubbelt så hög avkastning som i Sverige. I USA också.

Till och med euroräntan, styrräntan i de tolv länder som gått över till den nya valutan, är högre än den svenska. Trots att de ekonomiska utsikterna är långt ifrån lysande.

Det ser tyvärr ut som kronans fall kommer att fortsätta. USA har höjt räntan nio gånger sedan förra sommaren. Den europeiska centralbanken har signalerat att de också tänker höja.

Ingen höjning

Men här hemma har Riksbanken under ledning av Lars Heikensten snarast gett motsatta signaler. Arbetsmarknaden är fortsatt dyster, det finns ingen anledning att höja än.

Om skillnaden mellan svenska och utländska räntor ökar mer finns risk att kronan tappar ytterligare i värde. Placerare fortsätter att flytta sina pengar.

Det här var väl inte meningen, Persson?

Lena Mellin