Annika kan skratta hela vägen till banken

Hon blir första kvinnliga vd:n – i Wallenbergsfärens hjärta

Foto: BJÖRN LARSSON ASK
TAR PLATS BLAND MAKTENS MÄN Annika Falkengren gratuleras av avgående vd:n Lars Thunell och informationschefen Per Anders Fasth. Utnämningen av 43-åringen har ett imponerande symbolvärde, då hon blir första kvinnan i toppen på ett Wallenbergbolag.
KOLUMNISTER

I dag faller ännu än manlig bastion.

Annika Falkengren, 43, tar över som koncernchef i Wallenbergs egen bank, SEB.

Det kan tyckas vara ett litet steg. Men det har ett imponerande symbolvärde.

Familjen Wallenberg har inte gjort sig känd som jämställdhetens fanbärare. Sönerna fostras att ta över makten. Döttrarna syns sällan till.

Men i dag tar Annika Falkengren klivet in i Wallenbergsfärens hjärta. Hon, en långvägare som började på bankkontor, blir vd och koncernchef i familjens egen bank.

SEB:s föregångare var Enskilda banken. Det var plattformen från vilken familjen Wallenberg byggde upp sin unika maktposition i svenskt näringsliv redan på 1800-talet.

Fortfarande har familjens män ett avgörande inflytande över banken. Ordförande är Marcus Wallenberg, en av de två kusinerna i familjens nuvarande ledarduo. Vice ordförande är Jacob Wallenberg, den andre banerföraren. Han hade tidigare Falkengrens jobb.

Ensam på A-listan

Men att Annika Falkengren får nytt jobb betyder inte bara att en kvinna för första gången blir vd för ett av Wallenbergs viktigaste bolag.

Det innebär också att ett av bolagen på börsens viktigaste lista, A-listans mest omsatta, leds av en kvinna. Inget annat av de 30 företag som noteras där har för närvarande en kvinnlig chef.

Det kan få konsekvenser. Talesättet säger att män väljer män. Men även det motsatta gäller.

Enligt en undersökning från företaget Soliditet är andelen kvinnliga styrelseledamöter i bolag med kvinnlig vd 24 procent. Motsvarande siffra med en man i ledningen är 15 procent.

Viktigaste kvinnan

Vad det får för konsekvenser för SEB kan man givetvis inte veta. Men i går, innan Annika Falkengren fått den yttersta makten, var bara en av nio styrelseledamöter kvinna, den brittiska kemisten Penny Hughes.

Redan i vintras, när Annika Falkengren gick ett läroår för att ta över rodret, utnämndes hon till näringslivets viktigaste kvinna av affärstidningen Veckans affärer.

Mer än statsbudgeten

Det finns fog för det. Hennes bank har inte bara 20.000 anställda, utan förvaltade också vid halvårsskiftet 1.012 miljarder kronor, mer än statsbudgeten.

Kunskap ger makt. Men pengar smäller högre. Annika Falkengrens SEB har gott om varan.

Lena Mellin