Freivalds jättepudel

Lena Mellin: Smart att hon lägger sig platt

KOLUMNISTER

UD gör en jättepudel.

I stort sett allting gick snett efter tsunamin som krävde 543 svenskars liv.

Förut, före flodvågskatastrofen i Asien, var det värsta UD kunde tänka sig att en jumbojet med många svenskar ombord kraschade.

Nu vet man att det kan bli mycket värre. I stort sett vad som helst kan hända, var som helst. Naturkatastrofer, statskupper, terrordåd eller olyckor.

Allt kunde gjorts bättre

I går presenterade utrikesminister Laila Freivalds en total omorganisation av UD:s krisberedskap.

Den är en pudel, en kungspudel. Praktiskt taget allt kunde ha gjorts bättre efter flodvågskatastrofen som krävde 230?000 människors liv, varav 543 svenskar. 525 av dem har identifierats.

– Det finns snabbare, bättre och effektivare sätt att klara även stora katastrofer, sade Laila Freivalds.

Få, om ens en enda, skulle säga emot utrikesministern på den punkten. Regeringskansliet stod inte rycken, punkt slut.

Det gick knappt att ringa dit, evakueringen av skadade svenskar kom igång för sent. Överlevande som förlorat alla sina ägodelar fick inte den hjälp de behövde.

Vill ta udden av kritiken

Den nya organisationsplanen är ett sätt för UD att ta udden av den skoningslösa kritik som departementet väntas få om två veckor.

Då publiceras katastrofkommissionens rapport. Den tillsattes av regeringen efter den massiva kritiken från dem som drabbats av tsunamin och deras anhöriga.

Uppgiften är att kartlägga hur riksdag, regering och myndigheterna hanterade situationen. Samt peka ut vilka förändringar som krävs.

Genom att flera veckor i förväg lägga sig platt hoppas UD att fokus flyttas från dem när rapporten presenteras. Smart. Så smart att det kan fungera.

Fotnot: Uttrycket ”att göra en pudel” myntades av krisrådgivaren Pål Jebsen efter avslöjandet om att statsrådet Jan O Karlsson uppbar dubbla ersättningar. Man lägger sig bildlikt på rygg och sprattlar med benen.

Så ska UD klara nya kriser

Lena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM