Ringholm blir klöver kung

Hyckleri av regeringen att starta statlig poker

KOLUMNISTER

Det handlar inte om ett tryggt alternativ till utländska pokersajter.

Regeringen vill rädda Svenska Spels marknadsandelar och vinst. Att påstå något annat vore hyckleri.

När regeringen i går gav statliga Svenska Spel tillstånd att arrangera pokerspel på nätet var motiveringen högtravande. De stackars svenska pokerspelarna skulle skyddas mot de illasinnade utländska speljättarna.

-Ett seriöst, legalt alternativ. Ett schyst alternativ, sa spelminister Bosse Ringholm. Helgonglorian lyste.

Svenska Spel har 55 procent

Omsorgen om spelarna har säkert spelat in i regeringens bedömning. Men framför allt vill man se till att Svenska Spel behåller positionen som marknadsledare på spel i Sverige.

Svenska Spel har i dag 55 procent av marknaden. I den senaste årsredovisningen klagar vd Jesper Kärrbrink över den ökade konkurrensen, särskilt från de utländska pokersajterna.

- Framför allt handlar det om yngre män. På några års sikt är det bekymmersamt om stora delar av föryngringen inom spelarkollektivet går till konkurrenterna, skriver Kärrbrink som vill att Svenska Spel ska behålla ledartröjan.

Handlar om pengar

I våras sa Lotteriinspektionen, som kontrollerar spelet i Sverige, nej till nätpoker i Svenska Spels regi. Motiveringen var att bolaget främst vill "möta konkurrensen från de utländska spelbolagen". Myndigheten ansåg inte att en höjning av Svenska Spels konkurrenskraft gick att förena med EU:s lagstiftning. I alla fall om man inte samtidigt lade ner mer krut på att stävja spelberoendet.

Regeringen gör alltså en annan bedömning. Och för dem handlar det om pengar, flera miljarder. Nästa år ska Svenska Spel leverera 3,4 miljarder till statskassan. Det är lika mycket som staten satsar på forskning.

200000 spelar nätpoker

Enligt Svenska Spels egen undersökning spelar 200000 personer redan nätpoker. De är i dag hänvisade till utländska spelbolag som inte lyder under svensk lag och enligt flera domar inte får marknadsföra sig i Sverige.

Ytterligare 700000 personer vill pröva på nätpoker. Det är dem, och deras miljarder, som Svenska Spel vill åt.

Redan förra året omsatte nätpokern en miljard kronor i Sverige.

Högsta insatsen på det statliga pokerspelet blir 79400 kronor. En summa som man knappast förknippar med omsorg om dem som riskerar att bli spelmissbrukare.

Regeringen vill hjälpa Svenska Spel. Inte spelarna. Att påstå något annat är hyckleri på hög nivå.

Lena Mellin