Vilken tur du har, Persson

Arbetslösheten sjunker lagom till valet - igen

KOLUMNISTER

Nu vänder det - äntligen.

Valåret 2006 minskar arbetslösheten.

Göran Persson har en sagolik tumme med makterna.

Sysselsättningen har av alla partier utpekats som valets viktigaste fråga. Trots flera år av internationell högkonjunktur har arbetslösheten i Sverige bitit sig kvar på en hög nivå.

Vänder neråt

Men nu ser åtminstone Arbetsmarknadsstyrelsen, Ams, tecken i skyn som tyder på att kurvorna kan vända neråt. För första gången på fyra år.

l Antalet lediga jobb ökar. De lediga platserna ökade förra året med hela 61000 jämfört med 2004.

Och ju närmare nyår vi kom desto fler jobb fanns det att välja mellan. I december var ökningen hela 43 procent.

l Fler arbetslösa får anställning. Det var visserligen bara 4 000 fler som fick jobb jämfört med året innan. Men kurvan gick i alla fall åt rätt håll.

l Varslen minskar. 9000 färre varslades om uppsägning.

l Ams har varit för pessimistiskt. Så sent som i november trodde Ams att arbetslösheten 2005 skulle bli 6 procent. Den blev 5,4.

Skillnaden kan verka akademisk. Men det handlar om drygt 20 000 människor. En halv normalkommun.

Kan gnugga händerna

Då trodde Ams att arbetslösheten skulle minska med 0,2 procent eller omkring 8000 personer i år.

Men de kommer att få revidera siffrorna i sin nästa prognos i maj. Det blir fler som får byta a-kassa mot en riktig lön under valåret.

Den som verkligen kan gnugga händerna över glädjebeskeden från Ams är statsminister Göran Persson.

Socialdemokraterna har av tradition en hög trovärdighet bland väljarna när det gäller sysselsättningen och skötseln av landets ekonomi.

Om arbetslösheten dessutom börjar sjunka, inte bara i prognoserna utan även i verkligheten, ger det draghjälp åt regeringspartiet.

Göran Persson och hans parti har helt enkelt en osannolik tur. I samband med förra valet, 2002, låg arbetslösheten på sin lägsta nivå på elva år.

Nu, när det drar ihop sig till val igen, kan siffran bli den lägsta sedan väljarna förra gången fick chansen att utse en ny riksdag och en ny regering.

Kostar 76 miljarder

Men det finns givetvis också en baksida. Ams budget ligger i år på 76 miljarder kronor. Det motsvarar den dubbla kostnaden för försvaret.

Förutom a-kassa går merparten av pengarna till att hjälpa de arbetslösa tillbaka till arbetslivet i 21 olika stödprogram.

Lena Mellin