Muminmamman spöar alla

Tarja Halonen kan bli historisk i kväll

KOLUMNISTER

Hon har kallats allt från muminmamma till argsint och petnoga.

I kväll kan Tarja Halonen bli historisk. Genom att vinna finska presidentvalet redan i första omgången.

Det är sex år sedan Finland fick sin första kvinnliga president, Tarja Halonen, 62. I kväll avgör kvinnorna om hon ska bli den första presidenten sedan legendaren Urho Kekkonen som vinner presidentvalet redan i första omgången.

Skamlös kampanj

Att Tarja Halonen vinner är redan ställt utom allt tvivel. Den enda spänning som kvarstår är om hon får minst hälften av rösterna redan i dag. I så fall ställs den andra omgången, mellan Halonen och valets tvåa, om fjorton dagar in.

För en svensk är den finska presidentkampanjen märkvärdigt skamlös. Den som vill stödja Tarja Halonens kampanj kan köpa Tarjalotten för 2 euro (19 kr) eller köpa Tarjaprylar i kampanjbyrån i centrala Helsingfors.

Sju utmanare

På sin hemsida beskrivs Tarja Halonen som "en omtyckt president över partigränserna". Enligt samma källa är hon "en stark landsmoder" som "vill vara nära finländarna". Man kan minsann stöta på henne både på torget och på badinrättningen.

Halonens utmanare är sju till antalet. Men i praktiken är det bara två. Statsminister Matti Vanhanen (c), 50, och förre finansministern Sauli Niinistö (m), 57. Han är farbror till språkröret Maria Wetterstrands make Ville.

Ingen av dem har en chans. Men Matti Vanhanen tvingades att ställa upp av sitt parti. Trots att han riskerar att bli ordentligt förödmjukad genom att inte ens gå vidare till valets andra omgång.

Valet har föregåtts av en intressant tuppfäktning om presidentens makt. Den nya grundlagen avlövade ämbetet, presidentens makt på det utrikespolitiska området beskars kraftigt.

Drog tillbaka förslaget

Före valet meddelade riksdagens grundlagsutskott att det innebar att regeringen, inte presidenten, skulle skicka i väg trupper utomlands inom ramen för EU:s fredsbevarande operationer. Eftersom Tarja Halonen är överbefälhavare var det en chikan som hette duga.

Regeringen förstod att det kokta fläsket var stekt och drog tillbaka förslaget. Ett nytt kommer först i slutet av januari. Efter presidentvalets andra omgång. Om det nu blir en sådan.

Läs mer:

Lena Mellin