Här tar tjejerna över

I Stockholm får kvinnor bestämma - men makten finns ju i riksdagen

Foto: Ingvar Karmhed/Scanpix
Kvinnostyrt Ewa Samuelsson, gruppledare (kd), Åsa Romson, gruppledare (mp), Lotta Edholm, oppositionsborgarråd, gruppledare (fp), Annika Billström, finansborgarråd, ordförande i kommunstyrelsen (s), Ann-Margarethe Liv, gruppledare (v), Kristina Axén Olin, oppositionsborgarråd, vice ordförande i kommunstyrelsen (m).
KOLUMNISTER

Här ligger Gudrun Schyman efter.

I Stockholm leds nu alla partier av kvinnor. Huvudstaden har tagit ett feministiskt initiativ.

Göran heter Annika. Fredrik kallas Kristina. Lars får namnet Margareta.

Så skulle det se ut om riksdagen tog över de politiska ledarna från Stockholms stadshus.

I går lämnade oppositionsborgarrådet Jan Björklund (fp) Stockholmspolitiken. Han satsar på att bli skolminister i en borgerlig regering.

Inte så stor förändring

Han efterträds av Lotta Edholm (fp). Därmed leds alla partier i kommunfullmäktige av kvinnor.

Förändringen rymmer stor symbolik. I landets största kommun, som dessutom är huvudstad, tar kvinnorna över. Helt och fullt.

I praktiken är det inte säkert att förändringen blir så stor. Med bara åtta månader kvar till valet står det egna partiets intressen högst upp på dagordningen. Inga samordnade feministiska initiativ över block- eller partigränserna.

För ett år sedan drabbades landet av feministisk feber. Gud run Schymans planer på att bilda ett feministiskt parti gav partiledningarna frossa. Längst gick socialdemokraterna som med nätverket Feministas ville förhindra väljarflykten.

Men feministiskt initiativ blev inte den succé som många trodde. Interna slitningar gjorde att väljarstödet nu uppgår till omkring en procent, enligt Sifo.

Med båda dessa erfarenheter i bagaget finns all anledning för rikspartierna att fundera över situationen. Var får den kvinnliga frustrationen över låga löner och långa arbetsdagar sin politiska kanal? Just nu ingenstans.

Och vad är det i partiernas strukturer som gör att kvinnor kan bli regeringschef, oppositionsledare och lokal partichef i huvudstaden? Medan det i riksdagen bara finns en enda kvinnlig partiledare. Trots fler partier, i Stockholms kommunfullmäktige är inte centerpartiet representerat.

Partiledare? Det dröjer

På en rak fråga svarade socialborgarrådet Margareta Olofsson (v) att hon tror det tar lång tid innan riksdagen har sju kvinnliga partiledare.

Inget tyder på att hon får fel. I riksdagen finns makten och härligheten.

I kommunen finns slitgörat och vardagsbekymren.

Därför har Stockholms kommun sex kvinnor i ledningen. Medan det ser ut som det gör i riksdagen.

Lena Mellin