Ministern har ryggrad som en geléråtta

KOLUMNISTER

Näringsdepartementet har en ryggrad som en geléråtta.

Villkoren för LKAB:s vd har varit kända i flera år. Men när media tar upp det ska avtalet omförhandlas.

Thomas Östros?

Näringsminister Thomas Östros statssekreterare Sven-Eric Söder meddelade i går att pensionsavtalet som helstatliga LKAB avtalat fram med vd:n Martin Ivert är "helt orimligt". Styrelseordföranden Björn Sprängare beordrades omförhandla - och försämra - det.

Det är häpnadsväckande. Martin Iverts avtal har nämligen varit känt ända sedan det träffades 2001. Men först när media, i det här fallet radions Ekot, slår larm, reagerar ministern och hans stab.

Sover han på mötena?

I LKAB:s styrelse sitter Christer Berggren, kansliråd i näringsdepartementet. Han är regeringens man i styrelsen och det har han varit sedan 2002. När pensionsavtalet ingicks var han suppleant.

Sover Christer Berggren på sammanträdena? Eller är det rentav så att han inte delar departementsledningens uppfattning om att pensionsavtalet är orimligt?

LKAB har verkligen inte försökt smyga med det dyra pensionsavtalet. I den senaste årsredovisningen finns en tabell som är så enkel att läsa att ett mellanstadiebarn skulle klara det.

Jätteenkelt att läsa

Där står att vd:s lön uppgick till 3,9 miljoner kronor. Där står också att kostnaderna för pensionsavtalet det året var 11,1 miljoner.

I de tidigare årsredovisningarna är uppgifterna lika klara. Då kostade pensionsavtalet 8,6 respektive 6,6 miljoner kronor.

Under de tre första åren som Martin Ivert var vd för den statliga gruvjätten har pensionsavtalet alltså kostat 26,3 miljoner. Lönen under samma period var betydligt lägre - 10,7 miljoner kronor.

Allt det här jätteenkelt att ta reda på för den som är läskunnig. Det är bara att slå upp årsredovisningen.

I sak är det lätt att hålla med näringsdepartementets Sven-Eric Söder. Martin Ivert har ett väldigt bra avtal. Han kan gå i pension vid 60 år med minst 65 procent av slutlönen i pension. Efter 65 år sjunker pensionen till minst 50 procent av lönen.

De borde vetat

Men det är inte det som är grejen. Utan att näringsdepartementet, LKAB:s ägare, tvärvänder när en uppgift som borde varit känd av dem i flera år blir allmänt spridd.

Det är att ha en ryggrad lika böjlig som en geléråttas.

Läs mer:

Lena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM