Vandrande vålnaden (s)

JO försöker fånga Lars Danielsson

KOLUMNISTER

Lars Danielsson är svensk politiks vandrande vålnad.

Nu försöker JO koppla greppet på den svårfångade statssekreteraren.

Foto: LOTTE FERNVALL
perssons närmaste man Lars Danielsson brukar pekas ut som statsminister Perssons viktigaste rådgivare. Men vad gjorde han under tsunamikatastrofen? Ingen såg honom, ingen hörde - men Danielsson var på jobbet. Säger han.

I den omfattande granskningen av regeringskansliets hantering av flodvågskatastrofen finns många mysterier. Ett av dem är vad Göran Perssons närmaste man, statssekreterare Lars Danielsson, gjorde. Eller inte gjorde.

Till katastrofkommissionen, som sågade regeringen, har Lars Danielsson sagt en sak. Till konstitutionsutskottet, KU, som fortfarande inte är klar med sin granskning, har han sagt annat.

Men hur ligger det till? Justitieombudsmannen Nils-Olof Berggren hoppas kunna bringa klarhet.

Ingen såg eller hörde

JO är riksdagens ombudsman och har bland annat till uppgift att övervaka att statliga tjänstemän följer lagar och regler. Och att de uppfyller sina skyldigheter.

Till dem hör att tala sanning när man frågas ut av KU och kommissioner. Eller i vart fall att inte medvetet ljuga.

Lars Danielsson är politikens svar på Fantomen, den vandrande vålnaden. Just när man tror sig veta var han är har han flyttat på sig.

Till katastrofkommissionen sade Danielsson att han ringde till UD:s högste tjänsteman, kabinettssekreterare Hans Dahlgren, ett par tre gånger på annandagen.

När hemliga samtalslistor från Telia visade att det inte var sant ändrade sig Lars Danielsson. Han hade pratat med regeringskansliets kanslichef i stället.

Lars Danielsson påstår att han cyklade till jobbet på annandagens förmiddag. Men ingen har sett honom där.

Och några bevis finns inte. I januari avslog regeringen Aftonbladets begäran om att få ta del av inpasseringsloggarna till statsrådsberedningen på annandagen. Orsak: om loggarna blev offentliga skulle det "vålla fara för rikets säkerhet". Tror vi på det?

Han "minns inte"

Halv sju på annandagens morgon fick Lars Danielsson ett sms från försvarsdepartementet. En sju meter hög våg hade slagit in över Thailands stränder, 20000 svenskar befann sig i området.

Uppseendeväckande information? Javisst. Men Danielsson minns inte om han berättade det för statsministern när han talade med honom i telefon en timme senare. Göran Perssons minne är klarare: han fick inte veta.

JO jagar en vandrande vålnad. Det är en svår jakt.

Tidigare:

Lena Mellin