Fräckast vinner när staten spelar

Regeringen har bäddat för kaos på marknaden

Foto: gunnar seijbold
Efter bara en kvart avbröt polisen spelet på Sergels torg.
KOLUMNISTER

Den svenska spelmarknaden är rena vilda västern.

Det finns regler. Men väldigt många vill runda dem.

Att polisen slog till mot rouletten under lunchrusningen i går på Sergels torg i Stockholm var mer än väntat. Jippot var annonserat i förväg och förbjudet.

Det är det färskaste exemplet på att spelmarknaden i Sverige är kaotisk och förvirrad. Men det finns fler.

För ett par veckor sedan erbjöd sig Moderata ungdomsförbundets ordförande Johan Forsell att bli bulvan till utländska spelbolag.

Utländska bolag bannlysta

Som ideell förening har Muf goda chanser att få tillstånd att arrangera lotterier och spel. Den möjligheten har inte utländska spelbolag som inte ens får göra reklam för sin verksamhet i Sverige.

Hittills har inget spelbolag nappat på Mufs erbjudande. Men förbundet har fått många reaktioner och utesluter inte framtida partnerskap.

Bosse Ringholm är vice statsminister och idrottsminister. Nyss hade han dessutom hand om spelfrågorna. De har nu gått över till biträdande finansminister Sven-Erik Österberg.

Ringholm har mycket bestämda uppfattningar om spel. Bland annat tycker han illa om speljättar som Ladbrokes, Unibet och Expekt. Däremot gillar han Svenska Spel, den statliga speljätten.

Nätpoker i vår

– De utländska spelbolagen är hänsynslösa och det behövs en seriös aktör på dagens vilda västernmarknad, sa han när Svenska Spel förra året fick tillstånd att arrangera poker på nätet. Nätpokern kommer i gång i vår men redan nu kan man anmäla sig på Svenska Spels sajt.

I januari ansökte socialdemokraterna, SSU, Korpen och Cykelförbundet också om att få arrangera nätpoker.

Men konsortiet skulle bara ha tillståndet. Själva spelet skulle arrangeras av paf.se, ett bolag som till hundra procent ägs av Ålands penningautomatförening, Paf.

Utländskt bolag

Alltså ett utländskt spelbolag. Kanske till och med ett hänsynslöst bolag i Bosse Ringholms värld. I alla händelser driver Paf spel på båtar och i hamn. På internet har det spel på sju språk. Ägare är Ålands landskapsregering.

Det s-ledda spelkonsortiet drog tillbaka sin ansökan för två veckor sedan. Alltså samtidigt som Muf erbjöd sig att bli spelbulvan. Enligt A-lotteriernas ordförande Håkan Bystedt beror det på att man vill ha in fler intressenter.

Men socialdemokraterna samarbetar redan med Paf. Tillsammans med SSU och IOGT/NTO är det den ideella föreningen Spero vars spel, bland annat bingo på nätet, sköts av svenska Paf.

Statskassan styr

Svenska Spel ska i år leverera in 3,4 miljarder till statskassan.

På något sätt får man för sig att regeringens spelpolitik styrs av det. Och av omsorgen om socialdemokraternas egna spel.

Därför har det genomreglerade spelet blivit rena rama vilda västern.

Den som är fräckast vinner.

Lena Mellin