– Persson, våga välja Wallström

Hon skulle vara ett lyft för Sverige

KOLUMNISTER

Du borde välja Margot Wallström, Persson.

Med henne som utrikesminister skulle dina problem vara ur världen.

Att bli av med utrikesministern sex månader före valet är ingen önskesits. Göran Persson tvingas nu välja väg.

Antingen lappar och lagar han fram till valet. Eller också väljer han en ny utrikesminister som får regeringen att vibrera igen efter en grå och stillastående period.

Om Persson vill lappa väljer han Carin Jämtin eller Urban Ahlin. De kommer att hålla ställningarna på UD fram till valet. Men gör knappast något mer.

Väljer Göran Persson en mer offensiv linje letar han upp en person som gör att Sverige åter märks på den internationella scenen. Någon som betraktas som ett lyft. Någon som har allmän acceptans i partiet. Och som får den borgerliga alliansen att tappa målföret – åtminstone i några minuter.

Vill göra något nytt

Justitieminister Thomas Bodström skulle kunna vara en sådan person. Han vill göra något nytt, är karriärsugen och har nyss fått igenom en rad batongförslag i EU.

Men det finns en ännu bättre kandidat. EU-kommissionens vice ordförande Margot Wallström. Sedan 1999 har hon arbetat utomlands, hon känner varenda EU-människa värd namnet och har ett starkt stöd i sitt parti, åtminstone bland kvinnorna.

En utrikesminister med bättre meriter kan Sverige knappast få. Men törs Göran Persson?

När han för två år sedan skulle toppa laget, bilda om regeringen till ett vinnande lag, var Margot Wallström på tapeten. Han erbjöd henne jobbet som socialminister, ett jobb hon redan haft. Hon tackade nej.

Vad vill Margot Wallström? Hon har flera gånger gjort helt klart att hon tycker att hennes plats är i Bryssel.

Men människor har benägenhet att säga saker som krävs av dem – just då. Flera år senare kan beskedet bli ett helt annat.

En stark minister

För Göran Persson borde Margot Wallström stå högst på önskelistan. Han får en stark och självständig utrikesminister och ger sitt trötta regeringsmaskineri en vitamininjektion.

Med henne i regeringen skulle Persson ha ett starkt lag att plocka kandidater ur när jakten på hans efterträdare startar. Under nästa mandatperiod kommer Göran Persson att gå. Tidigare om socialdemokraterna förlorar valet, senare om de vinner.

Flera av dem som Göran Persson själv nämnt som sina efterträdare är redan departementschefer. Justitieminister Thomas Bodström, finansminister Pär Nuder, näringsminister Thomas Östros, samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin.

Med Margot Wallström skulle startfältet växa. Persson skulle kunna dra sig tillbaka i trygg förvissning om att den valberedning som ska vaska fram hans efterträdare har många kandidater – av båda könen – att välja bland.

Kort sagt, Göran Persson. Välj Margot Wallström – om du törs.

Lena Mellin