Genidrag - eller ett sätt att få lugn och ro?

KOLUMNISTER

Man kan se på utnämningen av Jan Eliasson på två sätt.

Antingen håller Göran Persson på att räkna ner. Eller också är han ett geni.

UD är regeringskansliets största departement. Det är också ett av de viktigaste. Efter misslyckandet i samband med tsunamin är det dessutom en organisation i kris. Det är inte för inte de anställda döpt om en av sina adresser från Fredsgatan till Krigsstigen.

UD kan få stoltheten tillbaka

Ur den synvinkeln gör Göran Persson helt rätt när han utser Jan Eliasson till utrikesminister. Eliasson är en av Sveriges absolut mest erfarna diplomater, har lett UD:s dagliga arbete som kabinettssekreterare och kan sitt departementet utan och innan. Med Jan Eliasson i spetsen kan UD få tillbaka sin gamla stolthet.

Att biståndsminister Carin Jämtin blir förste inhoppare på posten som utrikesminister är också rätt. Jämtin är otroligt populär i sitt eget parti. Men ännu är hon inte mogen för de riktigt tunga uppgifterna. Nu får hon chansen att skolas upp med Eliasson som mentor.

Så långt kan alltså Perssons utnämning var ett genidrag. Men medaljen har också en baksida.

Att utse en folkpensionär till utrikesminister är ingen satsning på framtiden. Jan Eliasson fyller 66 år på valdagen och borde alltså vara på väg att runda av sitt yrkesliv.

Till veckan före valet ska han dessutom dubbelarbeta. På något underligt sätt ska han kombinera två jobb på varsin sida av Atlanten. Han ska både hinna vara utrikesminister i Sverige och ordförande i FN:s generalförsamling. Det verkar svårt, på gränsen till omöjligt.

Ingen politisk erfarenhet

Eliasson har, med undantag av en tid som suppleant i gatunämnden i Sollentuna kommun, ingen egen politisk erfarenhet. Han har hela sin karriär befunnit sig steget bakom de politiska stridslinjerna. Nu får han ett jobb som kräver politisk fingertoppskänsla utöver det vanliga. Klarar han det?

Man skulle alltså kunna tolka Göran Perssons val av Jan Eliasson som ett sätt att få lugn och ro på UD samtidigt som han skaffar sig andrum fram till valet.

Förlorar socialdemokraterna får både Persson och Eliasson gå. Vinner de kan det vara dags för ännu en ny utrikesminister.

För- och nackdelar

Lena Mellin