Nej, det här funkar inte

Lena Mellin: Politiker måste leva som de lär

KOLUMNISTER

Det finns säkra sätt att hamna i politiskt trubbel.

Ett är att inte leva som man lär.

Det är den gemensamma nämnaren mellan rättsaffärerna som nu skakar socialdemokraterna.

Den senaste veckan kommer inte att skrivas in i den socialdemokratiska historien som särskilt lyckad.

SSU-basen Anna Sjödin åtalas på fyra punkter. Sjödin är adjungerad till partiets innersta cirkel, det verkställande utskottet, och påverkar utvecklingen i landet.

Partiets starke man i Malmö, kommunalrådet Ilmar Reepalu, åtalas också. Han misstänks för att ha tagit en muta. Reepalu är ordförande i Sveriges kommuner och landsting och är adjungerad till partistyrelsen (s).

Partiordföranden själv, statsminister Göran Persson, misstänks tillsammans med sin hustru och bror för brott mot tre föreskrifter utfärdade av Arbetsmiljöverket.

Gemensamt för affärerna Sjödin, Persson och Reepalu är inte bara att de misstänks för att inte ha följt gällande regler och lagar. Utan också att de inte lever riktigt som de lär. De når inte upp till den standard de själva varit med att sätta.

"Jävla svartskalle"

Anna Sjödin påstår att hon inte kallat krogvakten för "jävla svartskalle".

Men det säger både vakten och två vittnen att hon gjort.

Bortsett från att Anna Sjödin var full och dum på krogen Crazy Horse förefaller hon alltså gjort något oförlåtligt, i alla fall i hennes eget parti. Hon har graderat folk efter var de är födda och hur de ser ut. Det kan bli spiken i kistan för Sjödin. Fälls hon för rasistiska tillmälen är hennes politiska karriär slut.

Lika illa är det inte för Göran Persson.

Om han brutit mot föreskrifter från Arbetsmiljöverket är det snarast pikant.

Skadeglädjen ligger på lur

Att regel-Sverige är stort och omfattande vet vi alla.

Men vem förmår att hålla reda på vad som gäller om inte ens statsministern kan det? Skadeglädjen lurar i vassen.

Extra genant för Göran Persson är att det handlar om en säker arbetsplats för dem som bygger hans drömhus. Arbetsmiljö är en socialdemokratisk paradgren, omhuldad av den fackliga grenen.

Ilmar Reepalu lät sig tillsammans med ett hundratal andra gäster bjudas på en fyra dagar lång safari i Sydafrika. Betalade gjorde Reepalus vän Dan Olofsson som äger IT-företaget Sigma som gör affärer med Malmö kommun.

Reepalu hävdar att han fick resan i 60-årspresent. Det låter för blåögt för att vara sant.

Partisekreterare Marita Ulvskog är i normala fall väldigt pigg på kritik. I går sade hon att åtalet mot Sjödin var en fråga för SSU. Inkonsekvent för att uttrycka sig snällt.

De måste ta time out

Det, om inget annat, visar på hur skakade socialdemokraterna är av rättsaffärerna. Det finns bara ett sätt att komma ur knipan - att låta åtalen få konsekvenser. Det minsta Sjödin och Reepalu måste göra är att ta time out.

Allt annat kommer att tydas som förakt - för väljarna. Sopspionerna jagar gamla tanter. Men Sjödin och Reepalu jobbar vidare som om ingenting hänt.

Sorry, det funkar inte.

Lena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM