Frågan gjorde Persson rasande

1 av 2 | Foto: Foto: BJÖRN WANHATALO
KOLUMNISTER

Göran Persson har naturligtvis rätt. Det är urlöjligt att tro att han blev hedersdoktor för att Örebro blev universitet.

Men det är inte den enda som är fånigt i historien om statsministerns doktorshatt.

Tobias Krantz (fp) frågade om det hedersdoktorat Persson fick av Örebro universitet förra året. Göran Persson blev förbannad:

- Det är så dåligt Tobias Krantz så sluta med det.

Det var rent fjäsk

Göran Persson har givetvis rätt. Krantz frågade för att ta poäng. Inte för att reda ut hur det egentligen ligger till med doktorshatten.

Men det är ingenting ovanligt i den politiska retoriken. Tvärtom. Göran Persson själv använder sig ofta av precis samma metod.

Persson har givetvis inte berikat den medicinska forskningen. Varken i Örebro eller i resten av landet. Det beslut dekanen i Örebro tog var i stället ett utslag av rent och skärt fjäsk. Universitetet i Örebro fjäskade för statsministern.

Han kunde ha tackat nej till hedersbetygelsen. Även Göran Persson måste ju innerst inne veta att han knappast gjort några banbrytande insatser för medicinen.

Underhållande arg

Men Göran Persson blev uppenbarligen smickrad. Arbetargrabben från Vingåker hade inte bara blivit statsminister. Utan dessutom hedersdoktor - i medicin.

Fjäsk och smicker - därför ställde Tobias Krantz sin fråga. Och därför blev statsministern underhållande arg.

Lena Mellin