Hamas utfrysta - Arafat hyllades

FN:s terrorlista styr svensk politik

1 av 2 | Foto: MOHAMMED ABED/AFP
älskad där - ej önskvärd här Hamasledaren Salah Muhammad al-Bardawil hyllas i Gaza. I Sverige är dock han och kollegan Muhammad al-Rantissi inte välkomna.
KOLUMNISTER

PLO-ledaren Yassir Arafat togs emot som en dignitär.

Men dagens palestinska ledare får smyga över gränsen.

Vad är skillnaden?

1988 togs dåvarande PLO-ledaren Yassir Arafat emot av statsminister Ingvar Carlsson i Stockholm. Före besöket ville Arafat förgöra staten Israel. Under besöket erkände han för första gången landets rätt att existera.

Arafats första Sverigebesök var ett slags statsbesök. Han togs emot med pompa och ståt - trots att många betraktade Arafat som en simpel terrorist.

Våldsamt rabalder

Om en månad ska två av dagens palestinska ledare besöka Malmö, Salah Muhammad al-Bardawil, Hamas gruppledare i det palestinska parlamentet. Och Muhammad al-Rantissi, bror till den Hamasledare som för två år sedan dödades av israelerna i en spektakulär missilattack. De är inbjudna av organisationerna Palestinska föreningen, Arabiska huset och Irakkommittén.

Besöket har väckt våldsamt rabalder. Kommunstyrelsens ordförande i Malmö säger att de inte är välkomna. Birgitta Ohlsson, fp-ledamot i riksdagen, tycker att det omdömeslöst att bjuda in dem. Vikarierande utrikesminister Carin Jämtin meddelar att det inte kommer att tas några kontakter med dem.

Krav på att palestinierna inte ska ges visum till Sverige. Men innan de åker till Malmö har de varit i Norge, del av EU:s gränslösa Schengenområde. Visum till ett Schengenland ger rätt att resa även till de andra 14 länderna.

Alltså, ledaren för en organisation som obestridligen ägnade sig åt våld i Mellanöstern togs emot med öppna armar. Medan representanter för ett parti som nyss vann valet i Palestina skys som pesten.

Med på terroristlistan

Logiken är inte alldeles uppenbar. Men den finns. Och den stavas 11 september.

Efter terrordåden i USA 2001 snickrade FN snabbt ihop en terroristlista som även adopterades av EU. Organisationer och personer som står på listan är terrorister. Alla som är medlemmar i FN är förpliktade att bland annat frysa deras tillgångar.

Hamas finns med på listan. Det är enligt omvärlden en terrororganisation som man inte ska ha något med att göra. EU har exempelvis bestämt att inga kontakter på politisk nivå får tas med Hamasregeringen i Palestina.

Alltså är Salah Muhammad al-Bardawil och Muhammad al-Rantissi Icke Önskvärda Personer. Medan Yassir Arafat var välkommen.

Lena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM