Det här gynnar bara rasister

KOLUMNISTER

Om Mahmoud Aldebe vill starta en klappjakt på muslimer är han helt rätt ute.

Kraven på särbehandling är praktgödsel för rasister och muslimhatare.

Rasismen pyr under den polerade svenska debattytan. I värsta fall behövs inte mycket mer än kravbrevet från ordföranden i Sveriges muslimska förbund för att det ska bli en brasa.

Mahmoud Aldebe vill nämligen vrida tillbaka klockan. Han vill att religionen ska styra samhället. Muslimska pojkar och flickor ska utbildas i islam under skoltid - av imamer.

Familjelagstiftningen ska anpassas till islam. Kommunerna ska ställa upp med räntefria lån till moskébyggen över hela landet.

Ett steg i rätt riktning

Det är sex år sedan Svenska kyrkan skildes från staten. Det var sent och det var inte det slutliga steget. Kvar är kyrkans vigselrätt och de religiösa helgdagarna.

Men det var ett avgörande steg i rätt riktning. Det Sverige som styrs av politiska beslut skildes från den vanligaste religionen, den kristna lutheranismen.

Det var, och är, det enda rimliga. Om man är kristen, buddhist eller hindu är ointressant för lagstiftarna i ett mångkulturellt och multireligiöst samhälle.

Där måste religionsundervisningen skötas av samfunden själva. Inte av skolan. Där bör den ekonomiska institution som äktenskapet är vara ett civilrättsligt avtal som ingås i rådhuset. Medan eventuella välsignelser sköts av det samfund som makarna själva väljer att vända sig till.

En present till alla rasister

Mahmoud Aldebes brev till de politiska partierna som ställer upp i riksdagsvalet är obehagligt att läsa. Inte för att det ger uttryck för den desperation många invandrare med rätta känner.

Utan för att det är osant. Han påstår att muslimer inte har samma rättigheter som infödda svenskar. Men diskriminering är förbjudet i Sverige.

Han påstår att säkerhetspolisen betraktar islam som en våldsam religion och muslimer som en säkerhetsrisk. Han tror att det kommer att "tvinga unga muslimer att segregera sig".

Rasisterna och islamofoberna har fått sin bästa present på länge. Tacka Mahmoud Aldebe för det.

Lena Mellin