Tack för att du åt gratis, Maggi

Domen som kan stoppa företeelsen

KOLUMNISTER

Jämtlands landshövding Maggi Mikaelsson är ganska okänd.

Men hon kan ha förändrat Sverige.

Tack vare henne kan gratisätande statstjänstemän vara på väg bort.

Foto: LÄNSTIDNINGEN/Henrik Flygare
Dömd för mutbrott Själv är landshövding Maggi Mikaelsson förbluffad över domen. Nu blir det omöjligt att jobba, menar hon. Men det är inte bara hon som riskerar att få ett tristare yrkesliv. Gratisätande statsjänstemän i allmänhet kan försvinna.

Egentligen är det här en ganska rolig historia.

Maggi Mikaelsson är inte bara landshövding i Jämtland. Hon är dessutom ordförande i länets hushållningssällskap.

Det äger 1800-talsfastigheten Medstugan med jakt- och fiskerättigheter. Stugan arrenderas ut till skogsbolaget SCA Forest Products.

Förra året arrangerade företaget älgjakt i stugan. Maggi Mikaelsson var bjuden, deltog båda dagarna och sköt två älgar.

Olyckligtvis, för Maggi Mikaelsson, kom jakten och middagarna och luncherna till Christer van der Kwasts kännedom. Han är överåklagare vid Riksenheten mot korruption och åtalade Maggi Mikaelsson för mutbrott.

Inte ensam

I går kom domen. Enligt tingsrätten i Östersund är landshövdingen mutad och ska betala 35000 kronor i böter. Då ingår straffet för att hon inte betalt den statliga viltvårdsavgiften.

SCA äger 30 procent av Jämtlands skogar. Som landshövding, och statlig skogsutredare, har Maggi Mikaelsson möjlighet att påverka beslut så att de utfaller till fördel för skogsjätten. Därför fälls hon för mutbrott.

Men samma förhållande råder för åtskilliga andra på statens lönelistor. Inom sitt område kan exempelvis generaldirektörer och andra chefer påverka beslut som gynnar företag eller organisationer som bjuder på middag eller resor med både grogg och presenter.

Om du tror att det här är en enkel fråga misstar du dig fullständigt. Ansvarig minister, Mats Odell (kd), har inte funderat färdigt förrän i dag.

Maggi Mikaelsson själv tänker överklaga. Men det är inte säkert att hovrätten tar upp frågan, prövningstillstånd krävs. Gratisätarna går mot en hård tid.

Allt det här bjöds hon på under jakten

Lena Mellin