Uppdrag: Vad gjorde Lars?

Kommissionens nya arbete riktas in på Danielsson

Foto: SCANPIX
SPECIALGRANSKAS Efter genomgången av de upphittade tsunamibanden vill kommissionen specialgranska vad Göran Perssons närmaste man, Lars Danielsson, gjorde på annandag jul 2004 och varför uppgifterna som Danielsson lämnat i bland annat KU-förhören inte stämmer.
KOLUMNISTER

Katastrofkommissionens nya uppdrag:

Red ut vad Lars Danielsson gjorde första dygnet efter tsunamin.

– De kommer att lyckas, säger en centralt placerad källa.

Statsminister Fredrik Reinfeldt kallade i går företrädare för samtliga riksdagspartier till ett möte om katastrofkommissionen.

Detta sedan kommissionens ordförande, hovrättspresident Johan Hirschfeldt, begärt att dess arbete ska återupptas.

Alla partier överens

Samtliga partier var överens om att kommissionen ska träda i tjänst igen.

Efter mötet sa Fredrik Reinfeldt att han inte har en aning om vilka nya fakta Johan Hirschfeldt hittat i sin granskning av tsunamibanden.

Vill inte veta

I själva verket har både statsministern och Ulrica Schenström i olika möten med kommissionens ordförande de senaste dagarna uttryckligen sagt att de inte vill veta någonting.

Detta för att regeringen inte i efterhand ska kunna anklagas för att ha väckt liv i granskningsgruppen för att klämma åt socialdemokraterna.

Nya direktiv

Regeringen beslutar om Hirschfeldts nya direktiv först om en vecka, men grunderna har redan lagts:

Det som ska granskas är de nya fakta som hittats i banden.

I klartext:

4?Varför loggade aldrig Lars Danielsson in på sin dator på jobbet på annandagen 2004? Han har ju hävdat att han satt på Rosenbad och jobbade stora delar av dagen.

4?Och varför har Danielsson sagt att han fick ett katastrofmejl om tsunamin denna morgon, ett mejl som han dessutom omedelbart ska ha vidarebefordrat till dåvarande statsminister Göran Persson?

Nyckelpersoner hörs

Granskningen av e-posttrafiken visar, enligt TV 8, att Danielsson aldrig fick mejlet. Och därmed faller hans version om hur han jobbade den första dagen.

– Materialet i banden är tillräckligt för att kunna ge en bra bild av vad han sysslade med på annandagen, säger en centralt placerad källa.

– Men det är ett arbete som måste kompletteras med samtal med nyckelpersoner för att kunna utesluta att det finns naturliga orsaker till alla konstigheter.

Oísin Cantwell