Var femte tvingas gå – tack för det Televerket

Foto: scanpix
aktieägarna framför allt Lars Nyberg sparkade mer än en tredjedel av personalen på det amerikanska företaget NCR innan han kom till Telia Sonera. Nu väljer han att låta 2 900 av Telia Soneras anställda gå, trots att företaget kan dela ut 18 miljarder till aktieägarna i år.
KOLUMNISTER

Telejätten Telia Sonera tjänar ohyggligt mycket pengar, ger extra utdelning till aktieägarna – och sparkar 2 900 personer.

Tack för det Televerket, som man sa förr i tiden.

– Hyenorna vill ha mat, utbrast Elof Isaksson, fackförbundet Sekos ordförande på Telia när den svenskfinska telejätten i går redovisade sitt resultat för 2007.

Firman tjänade 27,5 miljarder, lite mer än året innan. Styrelsen föreslår en extra utdelning till aktieägarna på 2,20 kronor utöver den ordinarie på 1,80. Sammanlagt 18 härliga miljarder.

Men de gyllene siffrorna lyser inte tillräckligt starkt för vd Lars Nyberg. Han vill putsa upp glansen ytterligare. Metoden är den vanliga, folk ska få sparken.

För att spara fem miljarder, mindre än en tredjedel av utdelningen till aktieägarna, ska 2 900 personer bort. De flesta i Sverige.

Det får Elof Isaksson att tala om hungriga hyenor. De ansiktslösa aktörerna på aktiemarknaden måste tillfredsställas. Alltså måste tusentals människor förlora jobbet och försörjningen.

Något hände

Det är inte jättelänge sedan Telia Sonera var någonting helt annat. Det var Televerket, ett affärsdrivande verk som varenda svensk älskade att hata.

”Televerkarna”, jo de kallades så, fräste omkring i bjärt orangefärgade Volvo Duett med Televerkets logotype på karossen. En femuddig stjärna omgiven av åtta åskviggar toppad av en kunglig krona.

Det gav en känsla av trygghet, som Telia Sonera, ”det ledande kommunikationsföretaget i Norden och Baltikum”, aldrig kan komma i närheten av.

Men trygg tradition och service behöver inte gå hand i hand. Det gjorde det i alla fall inte på Televerket.

På den tiden vågade man knappast flytta eftersom det kunde dröja hur länge som helst innan man fick telefonen inkopplad på det nya stället.

Först sedan Hasse Alfredson och Tage Danielsson drivit med väntetiderna i en revysketch hände det något. Televerket meddelade att de skulle nyanställa. Telefonen skulle, hör och häpna, kopplas in redan efter en vecka. Inte efter tre månader.

Blev skällsord

Televerket gick i graven 1993. Det blev det statliga aktiebolaget Telia. Men innan skyltarna byttes genomfördes en uppmärksammad annonskampanj för nya tjänster.

– Tack för det Televerket, sa glada barn som plötsligt kunde koppla över telefonen ”till landstället”.

I folkmun blev meningen ett skällsord. Medborgarna var inte ett dugg tacksamma. De var provocerade. De hade ingenting att tacka Televerket för.

Vid millennieskiftet skulle Telia bli en folkaktie. Prospekt underskrivet av dåvarande näringsminister Björn Rosengren (s) skickades hem till alla hushåll.

För bara 85 kronor per aktie kunde man bli delägare och ta sitt ansvar. I intervjuer trodde näringsministern på en uppgång med minst tio procent.

Så blev det – i några minuter. Sedan dess har folkaktien aldrig nått upp till sitt introduktionspris. I går rasade den till 50,50. Tack för det , Telia Sonera.

Men för staten blev utförsäljningen en glimrande affär. 64 miljarder håvade man in från den miljon människor som lyssnade på locktonerna från regeringskansliet.

Kryllar av bolag

Tre år senare slogs Telia ihop med finska Sonera och den nationella kopplingen till bolaget försvann. Men det spelade ingen större roll. Numera kryllar det av telefonbolag och man kan köpa el och telefon från samma ställe. Samt få en premiebok på köpet.

För femton år sedan hade Telia 49 000 anställda i Sverige. När den nedskärning ledningen aviserade i går är genomförd kommer det vara 8 000.

Lars Nyberg tillträdde som vd i september förra året. Han kom från den amerikanska teknikjätten NCR där han fick beröm efter att ha sparkat mer än en tredjedel av personalen.

På Telia Sonera går han ut löst. ”Bara” en tiondel ska bort i hela företaget. I Sverige blir det var femte. Tack för det, Nyberg.

ARTIKELN HANDLAR OM