Mötet har tre vinnare

1 av 5 | Foto: Foto: MUHAMMED MUHEISEN/AP
STJÄRNSTATUS USA:s utrikesminister Condoleezza Rice besöker Sverige för att diskutera Iraks framtid.
KOLUMNISTER

Sverige, finansministern och Fredrik Reinfeldt kan se sig som vinnarna på storkonferensen om Irak.

Förhoppningsvis kan även irakierna räknas dit.

Irakkonferensen är ett samarbetsprojekt mellan FN och Irak. Varje år träffas delar av FN:s medlemsländer för att underlätta för det krigsdrabbade landet att återgå till en normal tillvaro med fred, demokrati, utbildning och rättssäkerhet.

Dit är det ännu väldigt långt. Men längs vägen finns även andra vinnare.

1. Fredrik Reinfeldt (m). Statsministern filar idogt på sin internationella profil och torsdagens konferens är ett ypperligt tillfälle att träffa USA:s utrikesminister ”Condi” Rice, FN:s generalsekreterare och andra internationella högdjur.

Irak, och flyktingarna därifrån, kommer att stå högt upp på dagordningen även i slutet av nästa år. Då är Sverige med Fredrik Reinfeldt i spetsen ordförande för EU. Att då ha ett nätverk kan visa sig vara ovärderligt för statsministern i hans strävan att bli ett namn även i världspolitiken.

2. Anders Borg (m) och statskassan. Sverige har mycket att tjäna på att förhållandena i Irak blir mer drägliga. Sedan 2002 har

42 000 irakier sökt asyl i Sverige. Bara under förra året beviljades nästan tiotusen irakiska medborgare asyl.

Många av dem hyser ingen större önskan att bli kvar här. De vill bara slippa våldet och de stundtals outhärdliga levnadsförhållandena.

3. Sverige. Idén om att förlägga konferensen om återuppbyggnaden av Irak kom inte från Sverige. Men när frågan kom från FN och Irak blev svaret snabbt ja.

Irakkonferensen är den största internationella samlingen i Sverige sedan Förintelsekonferensen för åtta år sedan. Den handlade om historiska och moderna folkmord och var Göran Perssons sätt att placera sig själv på den internationella politiska kartan.

Konferensen om Irak kommer lika litet som Förintelsekonferensen toppa nyhetssändningarna någon annanstans än i Sverige. Men Condoleezza Rices stjärnstatus hjälper ändå till att sätta Sverige på kartan. Eller åtminstone påminna om att vi finns.

FAKTA

SÅ BLIR KONFERENSEN

Konferensen om Iraks återuppbyggnad, Iraq Compact Annual Review Conference, hålls på torsdag på Infracity i Upplands Väsby norr om Stockholm. Fredagen är vikt för bilaterala möten då statsminister Fredrik Reinfeldt, utrikesminister Carl Bildt och biståndsminister Gunilla Carlsson tar emot gäster från hela världen.

I går var 97 delegationer med omkring 30 ministrar och totalt mellan 500 och 600 deltagare anmälda.

Bland gästerna finns FN-chefen Ban Ki-Moon, USA:s utrikesminister Condoleezza Rice, Iraks premiärminister Nuri al-Maliki och Irans utrikesminister Manouchehr Mottaki.

Regeringen räknar med att konferensen kommer att kosta 25 miljoner kronor exklusive extra poliser. Kostnaden delas mellan biståndsbudgeten och UD:s ordinarie budget.

Inte bara säkerheten kräver planering. Även underhållningen är av vikt. Vid den första Irakkonferensen i Sharm el Sheikh i fjol lämnade Irans utrikesminister en middag. Ministern förklarade sin sorti med att den kvinnliga violinisten som underhöll var för utmanande klädd i sin röda klännning.