Fel kön värre än fel hudfärg

KOLUMNISTER

Nu vet vi.

Det är svårare att vara kvinna än att vara svart.

I alla fall om man vill ha makt och inflytande.

Foto: Foto: AP
Besegrad – Hillary Clinton.

Det är fult att svära. Men miljoner kvinnor över hela världen muttrar säkert svordomar i dag. Det blev inte en kvinna – den här gången heller. USA, världens mest inflytelserika nation, kommer som vanligt ledas av en man efter presidentvalet i november.

Missförstå mig rätt. Den som har störst stöd ska givetvis vinna. Men en kvinnlig presidentkandidat, eller en kvinna i Vita huset, skulle ha haft ett egenvärde. Det vore en symbol för att världen, äntligen, är på väg mot verklig jämställdhet mellan könen.

Inget har hänt

I New York finns organisationen The White House project. Målet är att USA ska få en kvinnlig president. Man vill att kvinnor ska ses även som ledare. Inte bara som fruar och mammor.

Hittills har organisationen varit framgångsrik – på en punkt. Efter en massiv lobbykampanj blev presidenten i tv-serien ”Commander in Chief” en kvinna, spelad av Geena Davis. Men i verkligheten har det alltså inte hänt någonting. Ännu.

Kampen mellan Hillary Clinton och Barack Obama har på många sätt varit en strid mellan två outsiders. Ingen följer normen för det mest gångbara i all västerländsk politik, en vit medelålders man.

Hillary Clinton är visserligen vit och 60. Men hon är kvinna.

Barack Obama är man och

i yngre medelåldern. Men han är inte vit. 46-åringen (med samma födelsedag som Reinfeldt) föddes på Hawaii av en amerikansk mamma och kenyansk pappa. Delvis uppvuxen i Indonesien tillsammans med mammans nye man. En sann representant för den globaliserade världen.

Sedan Barack Obama utropat sig som segrare i det demokratiska partiets primärvalskampanj kan man konstatera att Hillary Clinton var den mest avvikande. Mannen som norm vägde tyngre än den vita hudens norm.

Eller också är det så enkelt att Obamas löften om förändring letar sig in i väljarnas hjärta. Medan Clinton fortfarande slåss för förändringar som hennes man misslyckades med att genomföra under sin tid i Vita huset.

Långt kvar för USA

Men att Hillary Clintons kön är till nackdel står utom all tvivel. Sedan 2006 gör World Economic Forum varje år ett mycket ambitiöst index över könsklyftorna i världens länder.

Världens mest jämställda land är Sverige. USA kommer på plats 31.

När det gäller politisk makt ligger Sverige också etta, den valda makten här är världens mest jämställda. USA ligger först på 69:e plats.

Förra året misslyckades Ségolène Royal med att bli president,

i Frankrike.

Det hade varit kul om det gått bättre för Hillary Clinton. Väldigt kul.