Lena Mellin: SSAB:s VD Faxander har ett problem

KOLUMNISTER

SSAB-chefen Olof Faxander är ingen bandit.

Men han har ett pedagogiskt problem.

Han måste förklara varför koncernledningens bonusar ökar med 194 procent.

Samtidigt som bolaget sparkar tusen personer.

Olof Faxander, 38, är vd för SSAB sedan två år.

Han är framgångsrik. Förra året gjorde ståljätten sitt hittills bästa resultat, 6,5 miljarder efter skatt.

Men nu har han alltså ett problem. Ett pedagogiskt problem.

Trots att förra året som helhet var strålande för bolaget så gick det, precis som för alla andra företag, knackigt under de sista månaderna.

Enligt sparplanen ska kostnader för en miljard bort. I Sverige får tusen personer sparken.

Det känner givetvis alla 9 000 anställda till. Men vad de inte visste förrän i går, när årsredovisningen för förra året presenterades, var att Olof Faxanders 2008 var ännu bättre än SSAB:s.

Vinsten för företaget ökade med 29 procent. Olof Faxanders lön gick upp med 71 procent.

Den fasta lönen uppgick till 4,7 miljoner.

Bonus och andra rörliga ersättningar till 6,7 miljoner. Dessutom fick han 200 000 kronor till bil och bensin. Totalt 11,6 miljoner jämfört med 6,8 året innan.

Större delen av bonuspengarna, en klapp på axeln för det lyckade köpet av och sammanslagningen med nordamerikanska Ipsco, är redan utbetalda. Resten, 2,2 miljoner, kommer vid halvårsskiftet.

Borde Faxander avstå från den del av bonusen han ännu inte fått? Många tycker säkert det vore klädsamt. Inte bara för att SSAB ska skära ner.

Utan också för att IF Metalls medlemmar på SSAB just fått veta att rekordarbetslöshet hotar deras förbund och att avgiften till a-kassan därför mer än fördubblas till den högsta lagliga nivån, 300 kronor. I maj kan månadsavgiften för fack och a-kassa spränga 800-kronorsvallen.

Men det är inte bara Faxander som fått mer i plånboken på SSAB. Ersättningen till den övriga koncernledningen, åtta personer, mer än fördubblades förra året. Allt gick upp: fast lön, bonusar och bilförmåner. Det är det som Olof Faxander ska få att gå ihop för sina anställda. Hur samma SSAB som ska skära bort var nionde anställd betalar ut nästan 28 miljoner i bonus till honom och resten av koncernledningen.

Det är en svår uppgift. Näst intill omöjlig.

FAKTA

Bonusen ökade med 194 procent

2008 uppgick bonusen för koncernledningen, inklusive Faxander, till 9,4 miljoner. 2008 var den 27,7. En ökning med 194 procent. n n Den totala lönen för koncernledningen, utom Faxander, ökade med 19,6 miljoner eller 103 procent.

Alla anställda i SSAB fick 24 000 kronor i bonus för förra året.