Hon överlever – på ett villkor

Foto: Foto: DRAGAN MITROVIC
behåller jobbet LO:s ordförande är anställd av LO:s högsta beslutande organ, kongressen, och sitter kvar så länge de tongivande förbundens ledningar har förtroende för henne. Och än så länge har de det.
KOLUMNISTER

Wanja Lundby-Wedin överlever av allt att döma som LO:s ordförande.

Men bara på ett villkor.

Att hon inte godkänt fler feta löner, bonusar eller pensioner.

Wanja Lundby-Wedin slåss för sin politiska överlevnad och för sin heder. Sent i går eftermiddag skickade hon ut ett meddelande om att hon hittat två drygt fem år gamla dokument som hon inte tidigare sett.

De handlar om AMF:s förre vd Christer Elmehagens pension och skulle, enligt Lundby-Wedin, kunna förklara varför han bara under de tre sista åren begåvades med pensionsavsättningar för 32 miljoner kronor.

Det är ett bra försök av Wanja Lundby-Wedin. Hon försöker få det att framstå som om det smugits med papper som hon borde ha känt till.

Men i grunden ändrar LO-chefens arkivupptäckt ingenting. År efter år har AMF:s styrelse skrivit under årsredovisningen där det svart på vitt framgått hur mycket pengar som satts av till Elmehagens pension.

8,2 miljoner, 8,3 miljoner, 11,2 miljoner, 11,5 miljoner, 9,2 miljoner. Så har det sett ut sedan 2003.

Men varken Wanja Lundby-Wedin, eller någon annan

i styrelsen, tycks ha reagerat på att Elmehagens framtida pension kostade bolaget minst dubbelt så mycket som hans lön. I alla normala världar hade det motsatta förhållandet varit mer rimligt.

Enligt en mätning från Novus Opinion är förtroendet för Lundby-Wedin i botten. Sju av tio har ganska eller mycket litet förtroende för LO-ordföranden. Drygt hälften tycker att hon borde lämna sin post.

Men det är inte aktuellt – just nu. LO:s ordförande är anställd av LO:s högsta beslutande organ, kongressen. I realiteten betyder det att hon sitter kvar så länge de tongivande LO-förbundens ledningar har förtroende för henne. Och det har de – tills vidare.

Skulle det däremot visa sig att Wanja Lundby-Wedin deltagit i fler beslut om feta löner, mångmiljonpensioner eller rundhänta bonusar kan hon sitta väldigt löst. Då kan stödet undergrävas med blixtens hastighet.

För bakom AMF-skandalen döljer sig även en politisk kraftmätning som inte minst LO-förbundens ledningar är väl medvetna om. Fackledarna vill ha ett regeringsskifte och i den strävan är varken AMF:s vd-avtal eller Wanja Lundby-Wedin någon tillgång just nu.