Dagens namn: Tore, Tor
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Lena
Mellin

Förtroendet för Mona Sahlin rasar

I femton år har Aftonbladet/Sifo regelbundet mätt förtroendet för riksdagens partiledare. Dagens mätning är riktigt dyster läsning för oppositionsledaren Mona Sahlin (S).

I kölvattnet av finanskrisen ökar förtroendet kraftigt för statsminister Fredrik Reinfeldt (M). Sex av tio har stort eller mycket stort förtroende för honom.

För Mona Sahlin rasar förtroendet med hela nio procentenheter. Ett större ras har inte noterats sedan Göran Perssons havererade satsning i Sydafrika 1999.

Han backade då tio procent och hamnade på samma låga nivå som Sahlin i dag. Bara 27 procent, drygt en fjärdedel, har stort eller mycket stort förtroende för S-ledaren.

Men då låg Persson åtminstone på fjärde plats i partiledarligan. Sahlin hamnar näst sist, bara Lars Ohly (V) ligger sämre till.

Förtroendet för Sahlin ligger nu klart under den nivå hon låg på när hon valdes till partiledare våren 2007. Det har minskat fyra mätningar i rad.Förklaringen är Socialdemokraternas uddlösa oppositionspolitik, de förvirrande turerna kring vilka partier Sahlin ville samarbeta med. Och AMF-skandalen där Sahlin verkade vilja skylla det sviktande väljarstödet på LO-basen Wanja Lundby-Wedin.

Aftonbladet/Sifo har mätt förtroendet för riksdagens partiledare sedan 1995. För dagens mätning telefonintervjuade Sifo ett riksrepresentativt urval på 972 personer över 18 år mellan 31 mars och 6 april.

Fredrik Reinfeldt (M) 60%, +6%

    Med dagens siffra tangerar Reinfeldt de tidigare rekorden i Aftonbladet/Sifo. 61 procent hade stort eller mycket stort förtroende för Göran Persson våren 2002, efter terrordåden 11 september och efter halvåret som ordförande i EU.

60 procent hade stort eller mycket stort förtroende för M-ledaren Carl Bildt vintern 1997 då han fick hjältestatus som fredsbevarare i Bosnien.

Båda hade då varit partiledare respektive statsminister längre än Fredrik Reinfeldt har i dag.

Med stor sannolikhet är finanskrisen och den brutala lågkonjunkturen förklaringen till det höga förtroendet för Reinfeldt. Han har verkat lugn, oppositionens kritik för passivitet har inte fastnat.

Bäst ligger statsministern till hos männen. Kvinnorna är avvaktande, de yngsta väljarna kyliga.

Men bland sina egna är Reinfeldt kung. 94 procent av M-sympatisörerna har stort eller mycket stort förtroende för honom.

Uppgången för Reinfeldt är statistiskt säker.

Peter Eriksson, Maria Wetterstrand (MP) 36%, + 1%

    Språkrören är de enda ledarna i den rödgröna alliansen som klarar sig bra i mätningen. Långsamt, men stabilt, ökar förtroendet för dem.

De utgör i många fall en spegelbild till Reinfeldt. Språkrörens stödtrupper finns bland kvinnorna och de unga.

Men i likhet med moderatledaren är de oerhört väl sedda i sitt eget parti. 92 procent av MP-sympatisörerna ställer helhjärtat upp bakom språkrören.

Maud Olofsson (C), 34%, -5%

    Om Reinfeldt gynnats av lågkonjunkturen gäller motsatsen för näringsministern och C-ledaren Olofsson. Hennes beska besked om att staten inte tänker ta över ansvaret från Saab-ägarna i GM har inte tagits emot väl.

Förtroendet för henne rasar med fem procentenheter, en statistiskt säker nedgång. Även bland de egna sympatisörerna minskar tilltron till Olofsson.

Jan Björklund (FP), 29%, -1%

    Förtroendet för FP-ledaren ligger kvar på ungefä r samma nivå som i höstas. I likhet med Reinfeldt har Björklund svårt att nå de yngsta väljarna.

Göran Hägglund (KD), 28%, -1%

    I KD-ledarens värld har inte heller mycket hänt. Det ser i stort sett ut som det gjorde i december.

Mona Sahlin (S), 27%, -9%

    Sedan december 2007, då hon stod på topp, har de med stort eller mycket stort förtroende för Sahlin minskat med 21 procentenheter. Bland de egna väljarna är nergången 13 procentenheter.

Men det finns ett par ljusglimtar. Den ena är att förtroendet för Sahlin bland LO:s medlemmar minskar mindre än bland väljarna i gemen, sex procentenheter jämfört med nio.

Den andra är att Sahlin inte är lika uträknad som företrädaren Persson var efter fiaskot i Sydafrika. Då hade 30 procent inget förtroende alls för dåvarande statsministern. Sahlins siffra är 26 procent.

Men tillsammans med vänsterledaren Lars Ohly är Sahlin den partiledare som svenska folket har minst förtroende för. Det borde svida för ledaren för Sveriges i särklass största parti. Sahlins ras är statistiskt säkert.

Lars Ohly (V), 20%, -5%

    Vänsterledaren prenumererar på jumboplatsen i förtroendeligan. Han ligger lite bättre till bland kvinnorna medan de yngre är väldigt svala. Nergången för Ohly är också statistiskt säker.

Lena Mellin

Visa fler
Om Aftonbladet