De äldre tvingas också betala i krisens Sverige

KOLUMNISTER

Pensionärerna tvingas göra

extraprislappar till sin favoritläsning under de närmaste åren.

Först 2015 blir pensionen högre än i dag.

När dagens fyra regeringspartier och Socialdemokraterna kom överens om det nya pensionssystemet i början av 1990-talet var de mäkta stolta.

Äntligen skulle pensionerna följa samhällsekonomin. Stort!

I vintras var övertygelsen inte lika stor. När Försäkringskassan meddelade att pensionerna skulle sänkas med 3,3 procent 2010 kallades i hast till nya överläggningar mellan de fem partierna.

Resultat: Tvärbromsen ska bytas mot en mjuk, pensionerna sänks under tre år i stället för ett.

Enligt dagens regler skulle pensionerna snabbt räknas upp igen. Men även rivstarten har spelat ut sin roll, det blir smygstart i stället.

Också uppräkningen görs under

flera år.

En pensionär med 18 000 kronor i pension skulle enligt nuvarande regler fått pensionen sänkt med 630 kronor nästa år. Enligt förslaget begränsas sänkningen till 330 kronor.

I båda dessa scenarier är pensionen lägre än årets både 2010, 2011, 2012, 2013 och 2014. Först 2015 blir den högre än i dag.

Då skulle pensionären med dagens regler få en knapp femhundralapp mer i månaden än i år. Enligt de nya reglerna blir det 310 kronor.

Pensionärerna tvingas med andra ord göra extraprislapparna till sin favoritläsning under de närmaste åren. Om de inte hittar ett fiffigt sätt att dryga ut inkomsterna.

Av någon märklig anledning är fördelen mellan dagens regler och de föreslagna ändringarna störst nästa år. Då är det val och pensionärerna är, med sina 1,6 miljoner röster, en maktfaktor.

Sedan följer fyra år då nuvarande system skulle vara mer fördelaktigt.

Nästa gång de nya reglerna ger mer klirr i kassan är om sex år. Men inte ens då är fördelen med de nya reglerna lika stora som valåret 2010.

I sanningens namn är pensionärerna inte de enda som drabbas av sänkt inkomst i krisens Sverige.

Den bistra erfarenheten delar de med dem som förlorar jobbet. Och alla dem som frivilligt sänkt lönen för att rädda sina arbetskamrater från uppsägning.

ARTIKELN HANDLAR OM