Dagens namn: David, Salomon
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Lena
Mellin

Kryssa – och få full valuta

I går delade Marita Ulvskog, som står överst på S-listan, ut äpplen och rosor i Stockholmsförorten Tensta för att övertyga väljarna att gå och rösta. Men Ulvskog behöver inga personkryss, hon kommer in ändå.   I går delade Marita Ulvskog, som står överst på S-listan, ut äpplen och rosor i Stockholmsförorten Tensta för att övertyga väljarna att gå och rösta. Men Ulvskog behöver inga personkryss, hon kommer in ändå.

Tyvärr.

Det räcker inte att rösta.

Du måste kryssa också.

Handlingsutrymmet för enskilda riksdagsledamöter, särskilt om de tillhör ett parti som sitter i regeringen, är ganska begränsat.

Den som sticker ut, eller driver en egen linje, får höra det genom båda öronen. En svensk riksdagsledamot förhäver sig icke.

I EU-parlamentet är det annorlunda. Manöverutrymmet för den enskilde ledamoten är betydligt större. Enskilda initiativ uppmuntras.

Partipiskan viner visserligen även i Bryssel. Men inte lika ofta. Och definitivt inte lika hårt. I exempelvis den liberala partigruppen finns 34 partier från 22 länder. Att det är svårt att hålla ordning på en sådan församling säger sig självt.Den väljare som vill få full valuta för sin röst bör alltså inte stanna vid att välja parti. Den bör även kryssa. Alltså personrösta på en kandidat som verkar allmänt duglig och handlingskraftig. I Bryssel frodas inga bleka violer.

Lyckligtvis verkar det som om väljarna redan förstått det. I de senaste riksdagsvalen kryssade 26 respektive 22 procent av väljarna.

Men i de två senaste valen till EU-parlamentet kryssade 66 respektive 59 procent av väljarna.

Och det gav resultat. 1999 kryssade väljarna in två kandidater som partierna inte själva hade placerat i topp på valsedlarna.2004 gick det ännu bättre för väljarna, då kryssade de in tre ledamöter i parlamentet. Socialdemokraterna Åsa Westlund och Anna Hedh fick åka till Bryssel. Medan deras partikamrater Monica Green och Göran Färm tvingades stanna hemma. Färm kom dock in senare, som ersättare.

Dåvarande folkpartisten Maria Carlshamre kryssades också in, Olle Schmidt fick stanna hemma. Men även han kom in så småningom, som ersättare för Cecilia Malmström när hon blev EU-minister.Vallokalerna stänger klockan nio i morgon kväll. Men först på onsdag räknas personrösterna.

Då får vi veta om väljarna kryssat in Anna Hedh (S) för andra gången i rad. Om Anna Maria Corazza Bildt (M) lämnar maken Carl i Stockholm och tar flyget till Bryssel. Eller om Kristdemokraternas Alf Svensson, 70, slår ut partikamraten Ella Bohlin, 30.

Svar i sista minuten

Snabbguiden som hjälper dig att välja rätt.

Här hittar du den!

     

UNIKT WEBBTEST: Se vilket parti som tycker mest som du – här.

     

Därför ska DU rösta – fem anledningar.

Lena Mellin

Visa fler
Om Aftonbladet