USA sänker räntan – det är bra för oss

KOLUMNISTER

”Big Ben”, den amerikanska centralbankschefen Bernanke, slog till igen och bankade ner räntan med ytterligare en halv procent.

Det är bra – även för Sverige.

För andra gången på åtta dagar slog USA:s centralbank till med en storsänkning av sin viktigaste ränta.

Det är en mäktig demonstration av beslutsamhet. Federal Reserve tänker göra allt den kan för att blåsa liv i den stagnerande amerikanska ekonomin.

Sammanbiten vilja

Sänkningen förra veckan, med 0,75 procent, hade drag av panik över sig.

Gårdagens sänkning, 0,5 procent, togs med mer sammanbiten vilja. På morgonen visade nya siffror att den amerikanska ekonomin knappast växte alls under slutet av förra året.

Räntesänkningarna, som väntas följas av ännu fler, är gynnsama för Sverige. USA är fortfarande motorn i världsekonomin och Sveriges tredje största exportmarknad. Räntan är alltså jätteviktig för svenska företag och för svenska arbetstillfällen.

Bundna boräntor går upp

Vad den amerikanska sänkningen betyder för de svenska räntorna är däremot oklart.

De rörliga bolånen styrs av Riksbankens reporänta. Höjs den går räntorna på de rörliga, eller korta bolånen, upp. Sänks Riksbanksräntan sjunker de.

Men prognosmakarna är splittrade i sin syn på vad Riksbanken har i kikaren. Vissa tror att de höjer ett par gånger i år, från dagens 4,0 procent till 4,5. Andra tror att räntan ligger still till i höst och sedan sänks.

När det gäller bundna boräntor är räntesiarna mer eniga. Eftersom man tror att priserna kommer fortsätta att öka kommer räntorna på femåriga lån att gå upp. Inte mycket, men dock.

Chefen för USA:s centralbank Ben Bernanke har redan fått smeknamnet Big Ben. Men hans nya aggressiva sänkning fick betyget underkänt. De ledande börserna i USA föll i går kväll.