Men ministerns reträtt var modig

KOLUMNISTER

Heder, Reinfeldt!

Det kräver mod att placera tokiga förslag där de hör hemma – i papperskorgen.

För en vecka sedan försvarade statsminister Fredrik Reinfeldt (m) med hetta förslaget att strypa sjukpenningen till långtidssjuka vid 75 procent.

Den som varit sjuk i mer än ett år skulle aldrig få mer än tre fjärdedelar av inkomsten i ersättning. Oavsett hur många tilläggsförsäkringar som fanns.

I går, när remisstiden på förslaget gick ut, backade statsministern. Förslaget kommer inte att genomföras, sade han moloket.

Det är en präktig prestigeförlust för regeringen.

Håller tyst

Givetvis kamoufleras reträtten. Reinfeldt hänvisar till att facken och arbetsgivarna uttryckligen lovat att den här typen av försäkringar inte kommer att öka. Dessutom har Försäkringskassan sagt att förslaget är omöjligt att kontrollera.

Däremot håller Reinfeldt tyst om att riksdagsledamöter från det egna partiet, och från andra allianspartier, gjort tummen tvärt ner. Liksom arbetsgivarna i Svenskt näringsliv, hela fackföreningsrörelsen och en hel del andra.

Men som ordspråket lyder, den som lyder råd är vis. Det har Fredrik Reinfeldt gjort och det ska han ha heder för.

Av allt att döma blir ersättningen till de långtidssjuka den första av flera reträtter från regeringen. Att göra a-kassan obligatorisk har visat sig vara svårt, regeringens utredning fick nya direktiv för två veckor sedan.

Det gnisslar betänkligt även för planerna att sänka arbetsgivaravgifterna för delar av servicesektorn. EU satte stopp för den ursprungliga konstruktionen. Regeringen funderar nu på hur de ska göra.

Papperskorgen, eller inte?