Upplagt för ett jämt val – igen

Lena Melin om ett val
som kan bli en rysare

Foto: Urban Andersson
KOLUMNISTER

Reinfeldt som statsminister.

Men i en rödgrön regering.

Ett år före valet är väljarnas signaler minst sagt svårtydda.

Valåret har börjat. På tisdag öppnar riksdagen och på lördag är ett exakt ett år kvar till valdagen.

Tolv månader innan väljarna bestämmer vilka som ska styra landet är det omöjligt att ha en uppfattning om resultatet. Däremot kan man se vart vindarna blåser.

Opinionsinstitutet Sifo frågar regelbundet vem väljarna har störst förtroende för som statsminister, Mona Sahlin (S) eller Fredrik Reinfeldt (M).

För ett år sedan svarade 35 procent Sahlin. 46 procent hade störst förtroende för Reinfeldt.

I dag är siffrorna 20 och 60.

Reinfeldts övertag har med andra ord ökat från 11 procentenheter för ett år sedan. Till 40 procent nu.

Avgjort, alltså? Inte alls.

Statistiska centralbyrån, SCB, gör ­Sveriges mest ambitiösa väljar­barometer. Två gånger om året berättar drygt 6?000 personer vilket parti de skulle rösta på om det vore val just då.

Den senaste mätningen publicerades i juni. Då samlade Alliansen 45,3 procent av rösterna, knappt tre procentenheter färre än i förra valet. De rödgröna stöddes av 48,3 procent, en ökning med drygt två procentenheter.

Slutsatsen skulle alltså vara att det blåser en rödgrön vind. Men att väljarna, också många social­demokratiska, sviktar i tron på Mona Sahlin som statsminister.

Men riktigt så enkelt är det inte. Jämför man resultatet i den senaste SCB-mätningen med den förra, publicerad i slutet 2008, blir bilden annorlunda. Alliansens partier ökar med drygt fyra procentenheter. Medan Socialdemokraterna, Vänster- och Miljöpartiet tappar nästan sex.

Med det perspektivet för ögonen skulle slutsatsen bli att vinden i stort sett entydigt blåser i Alliansens riktning.

Tyvärr, även det är alldeles för enkel konklusion.

Kristdemokraterna var redan från start regeringens minsta parti. Nu är de ännu mindre.

Enligt SCB skulle 4,3 procent välja Göran Hägglunds parti. Men felmarginalen är en halv procent. KD kan alltså ligga under fyra procent och riskerar att tvingas lämna riksdagen.

Det enda man med säkerhet kan säga är att valet blir jämnt eftersom svenska val nästan alltid är jämna.

Lika säkert är att jokrarna är fler än Kristdemokraterna. Hur många väljer Sverigedemokraterna eller Piratpartiet? Ingen har skuggan av en aning.

FAKTA

Veckans citat:

”På nätet kan vilken dåre som helst skriva vad som helst”

Författaren och journalisten Jan Guillou sågar publiceringar på Internet.

”Det är också rimligt att kräva av den som flyttar till ett land att han eller hon sätter sig in i hur det nya hemlandet fungerar.”

Integrationsminister Nyamko Sabuni (FP) gör samhällsinformation obligatorisk för nyanlända.

Fem smarta saker att säga vid middagsbordet i kväll …

Det är inte kön man ska byta, det är yrke”

Medlingsinstitutet konstaterar torrt i sin senaste könsuppdelade lönestatistik att ju fler kvinnor det är i ett yrke desto lägre än lönen. Man ska alltså inte byta kön för att höja lönen. Det räcker med att byta yrke för att slippa tjäna 93,4 procent av en manslön.

”Krisen är männens chans att komma igen”

Sedan länge dominerar kvinnorna på högskolorna. Två tredjedelar av alla examina tas ut av kvinnor. Men i kölvattnet av den ekonomiska krisen kommer männen. Antalet antagna män till högskolorna ökade med 16 procent i år jämfört med 2008. Kul för killarna!

Allt är inte nattsvart, inte ens för klimatet”

Sedan 1990 har EU:s utsläpp av växthusgaser minskat med 10,7 procent. Målet är att fram till 2020 sänka utsläppen med minst 20 procent. Även om det senaste årets minskning till största delen förklaras av den ekonomiska krisen går det alltså åt rätt håll.

Varför ska just poliser inte få ha en åsikt?”

Tre polisinspektörer i Västerbotten kan tvingas välja mellan politiska uppdrag och jobbet. Arbetsgivaren anser att deras politiska uppdrag i M och S kan skada allmänhetens förtroende för polisen. Polisförbundet driver nu fallet till Arbetsdomstolen. Beslut nästa år.

”Det kan vara ren och skär taktik också”

I Afghanistan produceras 90 procent av världens opium vilket är ett av skälen till alla utländska soldater. Men nu minskar produktionen, 20 av 34 provinser är opiefria. FN jublar men de mindre trosvissa misstänker att det handlar om taktik för att få upp priset på heroin.