"De har mycket kvar att göra"

De rödgröna behöver komma överens

KOLUMNISTER

På lördag är det ett år kvar till valet och det ska de rödgröna vara tacksamma för.

De behöver den tiden för att komma överens om mer än att de är emot regeringen.

Vem som är ”the mastermind” bakom det rödgröna alternativets tämligen innehållslösa framträdanden är oklart. Men den, eller de, har en plan som så här på avstånd är ganska svårförståelig.

I går kväll satt det politiskt intresserade Sverige bänkat framför SVT:s Agenda för att se vad Mona Sahlin (S), Lars Ohly (V) och Peter Eriksson (MP) hade att komma med. Svaret är: inte mer än förra gången de visade upp sig ihop.

Historia är historia

Det är möjligt att det är en genial strategi. Att gång på gång uppträda tillsammans utan att ha några gemensamma svar. Men i så fall är det en genialitet som går åtminstone mig förbi.

En gammal sanning i politiken är att man inte vinner val på det man gjort.

Det gjorde inte ens Churchill efter andra världskriget vilket då förvånade många utom möjligen engelsmännen.

Nej, valvinnaren är den som lyckas presentera en tilltalande bild av vad som ska åstadkommas i framtiden. Historia är just historia och den bryr sig väljaren mycket litet om. Hon, eller han, är av förståeliga skäl betydligt mer intresserad av hur dagens problem ska tacklas och vilka idéer som ligger till grund för den politik som lösa dem.

På den punkten ligger just nu de rödgröna och alliansen jämsides.

Trovärdighet viktigt

Varken det röda laget eller det blå har ännu talat om för väljarna exakt vilka prioriteringar de gör för de kommande åren. Och de kommer inte att göra det förrän tidigast i vår.

Men minst lika viktigt är regeringsalternativets trovärdighet.

Svensk politik håller på att utvecklas till ett tvåpartisystem där vi i stället för två partier på varsin sida av blockgränsen har ett blått och ett rött konglomerat.

Det blå har vid det här laget regerat tillsammans i tolv år sedan 1970.

Stor osämja

Den första halvan under stor osämja, den andra i enighet. Det röda har aldrig regerat tillsammans med väl samarbetat under koalitionsliknande former i sex år.

För närvarande måste alltså det blå laget betraktas som mer samspelt än det rödgröna. Förra språkröret Birger Schlaug (MP) slog också fast i Agenda att det rödgröna samarbetet rör tre ganska olika partier.

Vill regera ihop

Under tv-framträdanden gjorde de tre partiledarna klart att de vill regera ihop.

Och att de vill höja skatten, i alla fall inkomstskatten för höginkomsttagare. Resten var höljt i dunkel.

Tolv månader före valet har de rödgröna fortfarande mycket kvar att göra.

ARTIKELN HANDLAR OM