Härligt raka puckar, Ask

KOLUMNISTER

Det finns bara en sak att säga.

Nämligen följande:

Gör gärna om det, Beatrice Ask!

Lena Mellin.

Det finns en vanföreställning om att politiker gärna mumlar. Det är inte sant.

De uttrycker sig oftast ganska rakt på sak. Fast klär budskapet i en språkdräkt som är främmande för de flesta.

När justitieminister Beatrice Ask (M) i går meddelade att hon hoppas att polisen ”håller käften och gör sitt jobb” var det alltså inte tydligheten som var uppseendeväckande. Utan att hon använde ett vardagligt språk. Hon uttryckte sig på ett sätt som alla förstår, inte bara de som började sin bana i ett politiskt ungdomsförbund.

Ask kommenterade uppgifterna om att olika avdelningar inom polisen lägger krokben för varandra i stället för att samarbeta. Både i allmänhet och vad gäller utredningen av det spektakulära helikopterrånet i synnerhet.

Det problemet brukar anses vara litet, på gränsen till försumbart, i Sverige där det bara finns en poliskår.

Men enligt Rolf Granér, som på Polishögskolan i Växjö forskat om normer inom polisen, finns det mycket prestige och revirtänkande inom polisen. Stockholms länspolismästare ­Carin Götblad erkände i går ”att det blir lite krockar ibland”. Men hon ansåg att problemet är överdrivet.

Det är uppenbarligen inte justitieministerns uppfattning. Hon förväntar sig att polisen gör en utvärdering av utredningen av helikopter­rånet. Hon funderar på att ta upp frågan i regeringskansliet. Och hon uppmanar polisen att kavla upp ärmarna och sluta med skitsnacket. Tre tydliga tecken på att allt inte är som det ska.

Nu frågar sig givetvis vän av ordning varför inte alla politiker uttrycker sig som Ask gjorde i går. Rakt på sak, utan krusiduller.

1. Därför att de inte har samma erfarenhet som hon. Ask har suttit i riksdagen i 15 år, varit minister i sex, hon har en bakgrund som kommunalpolitiker. Hon vet var gränserna går och de är, i hennes fall, inte ens i närheten av att be polisen ”hålla käften och göra sitt jobb”.

2. Därför att alla inte har samma starka ställning som hon. Ask står Fredrik Reinfeldt nära och valdes nyligen till Moderaternas andre vice ordförande. För att rubba Ask krävs betydligt mer än raka besked.

3. Därför att alla inte vill att de ska förstå vad de menar. Med klara besked är det lätt att skaffa sig fiender och det är det många som inte vill ha.

Rättframhet är befriande. Du får gärna vara det igen, Beatrice Ask.