Hoppet minskar

Långt kvar till ett klimatavtal – och tiden är snart ute

KOLUMNISTER

KÖPENHAMN. I kväll måste stommen till ett nytt, världsomfattande klimatavtal vara klar.

Men sent i går fanns fortfarande inte ens ett utkast.

Hoppet om att hejda jordens uppvärmning krymper för varje minut.

I tio dagar har förhandlingarna om ett globalt klimatavtal pågått i Bella center i Köpenhamn.

Trots det är ett avtal fortfarande långt borta.

– Bergbanan har oväntat stannat, sa FN:s klimatchef Ivo de Boer när han skulle beskriva läget i förhandlingarna.

Sent i går kväll fanns fortfarande inte ett utkast till överenskommelse. Men senast i kväll måste stommen vara klar. Då anländer 130 stats- och regeringschefer.

Ska rädda avtalet

Meningen var att de skulle skriva under avtalet när de kom. Nu ser de ut att i stället få ägna sig åt komplicerade förhandlingar för att rädda avtalet.

Miljöminister Andreas Carlgren (C) gjorde i ett tal USA och Kina ansvariga för att det går så trögt. För det fick han rungande applåder.

Kina och USA står för hälften av världens koldioxidutsläpp men har hittills inte varit intresserade av att göra något radikalt. De båda supermakterna lurpassar dessutom på varandra, ingen vill ta första steget.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) gjorde under dagen en blixtvisit i konferenscentret tillsammans med EU-kommissionens president José Barroso. De träffade flera regeringschefer från framför allt östra Afrika.

Syftet var att sätta press på Kina. Kina har stora ekonomiska intressen i Afrika, en kontinent som drabbas hårdast av atmosfärens uppvärmning.

Det pågår ett rävspel i kulisserna som man kan tycka ovärdigt en så ädel fråga som jordens klimat. Men när pengar står på spel försvinner fernissan förvånansvärt snabbt.

Blir två avtal?

Från början var tanken att Kyotoprotokollet, det nuvarande klimatavtalet, skulle läggas i papperskorgen när det löper ut 2012. Det skulle ersättas av ett nytt som omfattar alla jordens länder och inte bara en del av i-världen som står för en tredjedel av utsläppen.

Men om, säger om, det blir avtal här i Köpenhamn så kommer det med all sannolikhet inte bli ett utan två.

Nytt avtal på skisstadiet

Dels en förlängning av Kyotoprotokollet för de länder som skrev under den överenskommelsen. Utom Japan och Ryssland som redan slagit fast att de hoppar av.

Men dessutom ett nytt avtal för alla andra länder. Det vill säga u-länderna, USA, Japan och Ryssland.

Detta nya avtal, LCA kallat, är på skisstadiet alldeles för lamt enligt de svenska förhandlarna. Kina och USA behöver knappt göra någonting medan de länder som var så dumma så att de skrev under Kyotoprotokollet även i fortsättningen ska dra ner kraftigt. I så fall kommer målet inte att nås. Det är att begränsa uppvärmningen av atmosfären till högst två grader jämfört med förindustriell tid.
0,7 grader är redan intecknade. Bara det har varit tillräckligt för att få isarna att smälta, öknarna att bre ut sig och översvämningarna bli allt vanligare.

Klockan klämtar i Köpenhamn.

Tiden är snart ute.