Det är dig det är fel på, inte priset

Politik i veckan med Lena Mellin

Foto: Scanpix
Hälsoexperter kräver skatt på socker.
KOLUMNISTER

Det är inte priset som gör att vi väljer godis framför kålrötter.

Men det tror fem hälsoexperter som kräver höjd skatt på läsk och karameller.

Skattesystemet används inte bara för att få in pengar till stat och kommun.

Det premierar också vissa beteenden. Därför är skatten på eldningsolja skyhög och skatten på bensin i ”miljöklass ett” 75 öre lägre än skatt på annan bensin.

Men nu vill fem hälsoexperter, bland andra bantningsprofessorn Stephan Rössner, ta ett steg till. De vill höja skatten på sockerprodukter som läsk och godis. Medan skatten på frukt och grönsaker ska sänkas.

Det kan ju i några sekunder verka som en vettig åtgärd. Svenska folket snaskar glatt i sig 17 kilo godis per person och år, dubbelt så mycket som en genomsnittlig EU-medborgare.

Till det ska läggas 90 liter läsk. Och småkakor. Och halstabletter. Och bullar.

Men är det priset som är problemet?

Ett kilo vitkål kostar 8:90. Hallonsnören kostar 158:50 per kilo. En påse lördagsgodis från Malaco har kilopriset 219:69. Tomater är, till och med den här tiden på året, fem kronor billigare per kilo än smågodis.

Påskmust, just nu på extrapris, kostar 9:21 per liter. Cola på burk nästan 24 kronor för samma mängd. Ramlösa i pet-flaska går på 7:27 per liter medan man för 5:50, plus fasta avgifter, får en hel kubikmeter kranvatten.

Det är alltså inte priset som gör att vi vräker i oss godis och läsk. Det är dig och mig det är fel på. Mot bättre vetande snaskar vi.

Upp till 50 000 svenska barn antas vara så feta att de riskerar att dö i förtid av diabetes, hjärtinfarkt eller cancer. Det är ett samhällsproblem.

Men skatter är inte lösningen. Skatten på snus är 336 kronor kilot. Men många snusar ändå. En del av dem är före detta cigarettrökare som gått över till snuset eftersom det fortfarande går att använda inomhus.

För att få människor att ändra vanor krävs mer än pengar. Attitydpåverkan i kombination med styrande skatter är grejen för den som vill göra fredlig vanerevolution.

Men godis och fet mat hyllar vi – särskilt vid stora mathögtider som påsk. Ta gärna en kaka till, det är ju helg.

I dag, på lång­fredagen, ska du enligt traditionen vara i total stillhet som en slags botgörning för att ­Jesus dog klockan tre. Höj inte läskglaset. Öppna inte påskägget.

FAKTA

5 smarta saker...

...att säga vid middagsbordet ikväll:

Det känns som väldigt långt borta

Den andra november folkomröstar Kalifornien om att legalisera innehav och bruk av marijuana. Opinions­mätningar i dag ­tyder på att drygt hälften av väljarna skulle rösta ja. Ganska långt från den svenska debatten, eller hur?

Man trodde ju att matte var deras grej

SCB har ofta räknat fel på senare tid. Andelen med rörliga bolån har underskattats i åratal. Kommunerna sparar inte, de gör av med pengar. Inte ens handelns försäljning blev rätt. Ny räknedosa, någon?

Om pengarna avgjorde skulle vinnarna vara klara

Alliansens fyra partier satsar sammanlagt 177 miljoner kronor på valet. De rödgröna bara 99 miljoner och Sverigedemokraterna 19 miljoner. Men välfylld kassa är ingen garanti för vinst. Det krävs ännu mer.

Ärligt, är det någon som sörjer?

1 juli nästa år blir det förbjudet att sälja diskmedel till diskmaskiner som innehåller fosfater. Det är redan förbjudet i vanligt tvättmedel för textiltvätt. Fosfor övergöder. Men varför dröjer förbudet till nästa år?

Det kanske bara går långsamt

Ett år efter Ipred-lagen, som ska förhindra olaglig fildelning, har fortfarande ingen fällts för brott mot lagen. Det kan bero på senfärdighet. Men det kan också vara så att den helt enkelt är tandlös.