Grattis till ett eget liv, Madeleine!

KOLUMNISTER

Madeleine gjorde det enda rätta.

Hon slängde det historiska arvet över bord. Och skaffade sig, åtminstone tillfälligt, ett eget liv.

Grattis, prinsessan.

För första gången på länge kunde man i går ana sig till en mediestrategi från hovet. Och den var till och med ganska genomtänkt.

Prinsessan Madeleine satt på planet på väg till USA när hovet lade ut pressmeddelandet på sin hemsida om att hon och Jonas Bergström gemensamt bestämt sig för att bryta den tio månader gamla förlovningen.

Det var smart. Men ännu smartare hade varit att vänta tills planet landat i New York och Madeleine hunnit installera sig i sitt nya tillfälliga hem. Då hade media definitivt varit avhängda.

Att vara ung medlem av ett kungahus måste vara något av det svåraste en människa, som inte bokstavligen slåss för sin överlevnad i form av tillräckligt med vätska och

näring, kan utsättas för.

De förväntas vara ett föredöme. De förväntas intressera sig för dödstråkiga saker. De förväntas se trevliga ut och le mot kameran hur förbannade de än är. Men framför allt ligger deras liv, särskilt deras kärleksliv, öppet för alla och envar.

Genom historien har kungafamiljers trolovningar, förlovningar och giftermål varit en nationell ange-lägenhet. Det var så kungadömena skaffade sig allierade. I det svenska kungahuset fanns exempelvis nästan alltid en rysk prins, prinsessa, storhertig eller storhertiginna. Fanns det inget annat sätt att hålla den ryska björnen på gott humör så gifte man in sig i tsarens familj.

För att uttrycka sig dramatiskt betalar prinsessan Madeleine nu dyrt för detta historiska arv. Hon är inte bara en ledsen 27-årig tjej som gjort slut med killen som hon varit ihop med sedan hon var runt 19–20 år. Hon är en bärare av historien.

Som kungens tredje barn och trea i tronföljden är det inte bara intressant för henne vem hon vill gifta sig med. För att få gifta sig, och behålla arvsrätten till tronen, måste Madeleine och hennes syskon inte bara ha pappa kungens tillstånd. Hela regeringen måste ge sitt godkännande.

Men nu ska Madeleine inte längre gifta sig, i alla fall inte under den närmaste tiden och inte med

Jonas Bergström. Hon är fri från den förre fästmannen. Och, för tillfället, fri från fjättringen till sitt historiska arv.

Prinsessan Madeleine gjorde det enda rätta. Det finns ingen anledning att utsätta sig för den offentliga förnedring det innebär att först förlova sig i hemlighet och därefter, efter två månaders utökad betänketid, eklatera förbindelsen. Och sedan inte fullgöra de plikter som, när det kommer till kritan, är kungahusets raison d’etre. Att uppträda som den lyckliga familjen är kungahusets existensberättigande.

Madeleine har brutit förlovningen och, åtminstone för tillfället, skaffat sig ett eget liv. Det är bara att gratulera.