Det kunde varit mycket värre

”Om Borg haft tur som en tokig eller varit skicklig beror på vilka glasögon man sätter på sig”

Foto: SCANPIX
EXAMENSDAGS Hur har egentligen finansminister Anders Borg klarat sig de senaste fyra åren? Rätt okej, tycker Lena Mellin.
KOLUMNISTER

Till ackompanjemang av ett envetet brandlarm lade Anders Borg i går fram sin åttonde och sista budget före valet.

Det är alltså examensdags. Hur har finansministern klarat sig i sina kärnämnen?

Han har inte haft det lätt, Anders Borg (M). Han tog över i dånande högkonjunktur. Men tvingades snart hantera den värsta ekonomiska krisen sedan 1920-talets depression.

När han i går lade fram mandatperiodens sista budget var det alltså examen för finansministern.

Arbetslösheten

För fyra år sedan, när alliansen vann valet, var arbetslösheten enligt internationella definitioner 7,1 procent. I år beräknas den bli 9,2 procent.

Läget på arbetsmarknaden är alltså sämre nu. Men med tanke på finanskris och global djupdykning har Sverige ändå stått sig väl. Den svenska arbetslösheten är i dag lägre än både EU-genomsnittets och USA:s.

Sysselsättningen

Arbete är grunden för allt välstånd. Att så många som möjligt arbetar är alltså centralt. Förra året jobbade, trots krisen, 70 000 fler än 2006. I år tror en samfälld expertis att sysselsättningen ökar ytterligare.

Kritikerna anklagar Borg för att med piska driva folk ut i arbetslivet. Invändningen är given: är det inte bra att de som kan jobba gör det?

Utanförskapet

Alliansens paradlöfte i valet 2006 var ett minska utanförskapet. De sjuka, förtidspensionerade, arbetslösa och socialbidragsberoende skulle bli färre.

Att beteckna resultat som succé vore lögnaktigt. Men det har gått åt rätt håll. Om Borgs prognoser slår in, och han brukar vara försiktig, sitter 29 000 färre fast i utanförskapet i år jämfört med 2006.

Statsskulden

Borg är satt att sköta statens kassa och se till att ekonomin fungerar så bra som möjligt. Ett sätt att mäta skötseln av statens ekonomi är statsskulden som den förra borgerliga regeringen lyckades öka till dittills okända höjder. Så illa är det inte nu, tvärtom. 2006 uppgick statsskulden till 43 procent av BNP. I år väntas den bli knappt 37 procent.

BNP

Det vanligaste måttet på ekonomisk aktivitet är tillväxt. Växer ekonomin får vi det bättre, krymper den är det kris. Förra valåret ökade BNP med 4,2 procent, en mycket bra siffra. I år blir ökningen bara 2,5 procent.

Om Borg haft tur som en tokig eller varit skicklig beror på vilka glasögon man sätter på sig, de röda eller de blå. Oomtvistligt är däremot att läget kunde varit mycket, mycket värre.

FAKTA

5 smarta saker att säga vid middagsbordet i kväll

”Nu är sälen värd 700 miljarder”

Förra året förbjöd EU import av säl, Kanadas jaktmetoder pekades ut som särskilt grymma. Det hotar nu att stjälpa planerna på ett frihandelsavtal med världens näst största land, värderat till 700 miljarder kronor per år.

”Teori och praktik, eller hur var det?”

Mona Sahlin är ledare för ett feministiskt parti och har varit jämställdhetsminister. Men när hennes elittrupp, vallokomotiven, presenterades bestod av den två kvinnor och fem män. Hur jämställt är det?

”Människan har glömt att den är liten”

Vi har vant oss vid att kontrollera världen från våra Iphones och laptops. Men nu har något så enkelt som ett askmoln lamslagit flyget, och därmed resten av trafiken, i hela norra Europa. Vi har åter påmints om vår litenhet.

”Veckans gåta är Madde”

Prinsessan Madeleine, 28, är snygg, rik och välutbildad. Med fästmannen Jonas har hon dock inte synts officiellt sedan förra året. Gåtan? Varför hon inte flyttar utomlands och ägnar sig åt roligare saker än ointresserade karlar.

”Än har inte Björklund lyckats”

FP-ledaren Jan Björklund har byggt hela sin politiska karriär på skolan. Flummet ska bort, kraven skärpas och kunskapen stå i centrum. Men fortfarande är det lika många som lämnar skolan utan fullständiga betyg.

Betygsskala: Världsklass Mycket bra Bra Godkänt Dåligt Uselt

Citatet

Vi har inte höjt momsen på 25 år.

Premiärminister Gordon Brown kommer med ett vasst besked i kampen om de brittiska väljarna. Eller?

Systemet är byggt för män i 60-årsåldern utan ansvar för familj eller hem.

EU-parlamentetsleda-moten Åsa Westlund (S) får ingen ersättare när hon är mammaledig med barn nummer två.