Väljarna är alltid smarta

De vill ha valuta för sin röst – och använder den för att bestraffa och belöna

KOLUMNISTER

I förra riksdagsvalet var en röst på Sverigedemokraterna en bortkastad röst.

Det tycker inte väljarna längre.

Det är den viktigaste slutsatsen av Aftonbladet/Sifo:s väljarbarometer i Landskrona.

I går kväll, tio dagar efter dödsmisshandeln av 78-åriga Inger på p-platsen, mätte Sifo på Aftonbladets uppdrag partisympatierna i Landskrona.

Jämfört med valet 2006 ser det ut så här:

Kommunvalet: Sverigedemokraterna gjorde sitt absolut bästa resultat i valet till kommunfullmäktige i Landskrona 2006. 22,3 procent lade sin röst på SD och partiet fick 12 mandat av 51 i kommunfullmäktige.

Sedan dess har stödet minskat.

I dag skulle 19,9 procent rösta på Sverigedemokraterna.

Verksamheten i det som kallats Sverigedemokraternas skyltfönster, kommunpolitiken i Landskrona, har uppenbarligen blivit varken succé eller fiasko. Utan ett halvljummet jaså.

Riksdagsvalet: I förra valet röstade 8,2 procent på Sverigedemokraterna i riksdagsvalet i Landskrona. Det var det nionde bästa resultatet för SD i hela landet.

Men i dag är det betydligt fler. Om det vore val i dag skulle hela 14 procent lägga sin röst på SD i riksdagsvalet.

Väljarna är alltid smarta. De vill ha valuta för sin röst och använder den både för att bestraffa och belöna – och för att väcka debatt.

En viktig slutsats av Aftonbladet/Sifo om väljarsympatierna i Landskrona är därför att Sverigedemokraterna har stärkt sin ställning som riksdagsparti sedan valet 2006.

var en röst på SD i valet till riksdagen en bortkastad röst. De 162 463 personer som satsade på Sverigedemokraterna i riksdagen fick ingen utdelning alls på sin insats.

I dag tycks fler anse att det är värt att satsa på Sverigedemokraterna även i riksdagsvalet. 2006 var skillnaden mellan SD:s resultat i kommun- respektive riksdagsvalet i Landskrona drygt 14 procentenheter. I dag är den sex.

Sverigedemokraterna skulle, enligt Sifo-mätningen, bli Landskronas tredje största parti både i riksdags- och kommunalvalet. Partiet har stärkt sin rikspolitiska ställning – men tappat lite lokalt.

För att ett parti ska få ett mandat i riksdagen räcker det med tolv procent av rösterna i en valkrets. I förra valet blev det 7,1 procent för SD i Skåne läns västra, partiets landsbästa.

Om Landskrona visar vägen blir det åtskilligt fler i valet i höst.

FAKTA

5 smarta saker att säga vid middagsbordet i kväll

Pengarna har åter talat

Detaljhandelsdrottningen Antonia Ax:son Johnson har fått dispens från strandskyddet för att bygga ett hus på Bjärehalvöns kust. Motprestationen: att rusta en stuga som allmänheten får tillgång till.

Stackars EU

Resultatet av parlamentsvalet i Storbritannien 6 maj påverkar EU. David Camerons tories är emot EU och vill exempelvis folkomrösta om varje fördragsändring. Vilket utesluter nya förändringar om han vinner.

Socknens återkomst, så fint

Folkbokföringsutredningen väcker känslor. Den ville slopa församlingarna och ersätta dem med distrikt. Institutet för språk och folkminnen, Sofi, vill i stället återgå till socken. Vinner traditionen?

Den vill man faktiskt ha

I helgen lanserades Apples Ipad, läsplattan som ser ut som en stor Iphone. Dagens Nyheters mediebloggare Jonas Leijonhufvud kallar det en Iphone utan telefon. Trots det så rycker det kraftigt i pryltarmen.

Det blir en Lex Arne & Gunnel

Paret Kojefors, Arne, 94, och Gunnel, 86, har levt ihop i mer än 60 år. Men inte längre. Det finns inte plats för dem båda i samma lägenhet inom äldreomsorgen. Nu lovar flera partier parbogaranti. Vem törs säga emot?